# טימישוארה טיול מעגלי
טיול מעגלי מטימישוארה: חופשה עם ילדים שמתחילה בעיר טימישוארה. בפוסט מסלול מומלץ לעונת האביב,המלצות חמות על מלונות, קניות, אטרקציות ועוד.
יאללה- יוצאים לדרך!
הטיול שלנו בטימישוארה רומניה
אז: פסח מתקרב והמחשבה על חול המועד בארץ, עם הצפיפות והמצות- מבאסת.
מצד אחד הרצון והחשק לטייל ולחוות עולם ומצד שני תקציב דל במיוחד.
אין מה לעשות: הקופה ריקה.
מה עושים?
א. חברינו מוצא עבורנו את הטיסה הזולה ביותר (כמעט…) באתרי החיפוש.
“טימישוארה?” מגיב בעלי בהפתעה “בחיים לא שמעתי על מקום כזה!”.
כך מצאנו את עצמינו, בבוקר שלאחר ליל הסדר, עם טרולי אחד, בשדה התעופה קטנטן, עולים למיניבוס של וסילי. שלוש משפחות עם ילדים/ מתבגרים, מנוסים בטיולים ברחבי הגלובוס.
טימישוארה-תכנון מסלול מעגלי
אחרי הזמנת הטיסה ניגשנו למלאכת הרכבת המסלול. בלוגים בעברית? אין. ספר “המשפחה המטיילת”? לא ממש. בעיה…
היעד המקרי התגלה כמאתגר: חבל ארץ לא מתוייר, מיעוט חומר באנגלית, העדר חוות דעת של משפחות ישראליות שטיילו באזור ותשתית לא מפותחת דיה לטיולי משפחות.
כבר בתהליך ההכנה הבנו שהדרכים קשות ומפותלות והמחשבה על נהיגה של שעות ארוכות הייתה מדכדכת. כך נולד הרעיון להפוך את המסע ל”טיול שנתי” והתחלנו לחפש חברה בה ניתן לשכור מיניבוס עם נהג מקומי.
את חברת ההשכרה-, adress בטמישוארה, מצאנו דרך ד”ר “גוגל”.. כפי שניתן להתרשם, האתר ברומנית בלבד, כך שהתקשורת מול הבעלים לא הייתה קלה. בעל הבית דרש את כל הכסף מראש, ורק אחרי משא ומתן מפרך הסכים להתגמש מעט, אך את מרבית הכסף שילמנו “על עיוור”. העלות לשבוע עמדה פחות או יותר על 1600 יורו למיניבוס של 19 איש. הובטח לנו בפירוש נהג דובר אנגלית. אז הובטח… בפועל הגיע וסילי, נהג נהדר. אנגלית? מעבר ל”הלו”- אף מילה!
הכבישים באזור לא קלים לנהיגה כך שלנסוע עם נהג מקצועי שמכיר את האזור, זה בהחלט יתרון: מגיעים פחות עייפים, יש זמן לפטפט, לשיר, לשבת ליד חברים. החיסרון הוא בגמישות: ילד שכח מעיל בחדר? כל האוטובוס נוסע חזרה לפנסיון. ילדה מרגישה ברע וצריכה רופא? מעכב את כולם, וכו'. גם השהיה המשותפת ימים ארוכים מבוקר עד ערב, יכולה להיות מורכבת.
הטיסה יוצאת כאמור בבוקר שאחרי ליל הסדר והיא מלאה עד אפס מקום. בשעת צהריים אנחנו נוחתים בשדה התעופה הקטן של טימישוארה, שם ממתין לנו הנהג שלנו, וסילי, עם המיניבוס. כבר ברגעים הראשונים מתברר כי אינו דובר ולו מילה באנגלית, מה שהופך את התקשורת איתו לבלתי אפשרית כמעט. למרות הכל אנחנו יוצאים לדרך, לכיוון מרכז העיר טימישוארה.
טימישוארה- פסטיבל הפרחים
המסלול שלנו מתחיל ומסתיים בעיר טימישוארה. בסיום הטיול עשינו בה קצת "נופש עירוני", לטובת המתבגרים שחוויה אורבנית היא חלק בלתי נפרד מהטיול עבורם.
אז טימישוארה, מסתבר, היא העיר הרביעית בגודלה ברומניה, ויש בה אוניברסיטה גדולה שלומדים בה גם סטודנטים ישראלים לרפואה. היא נמצאת במערב רומניה, לא הרחק מהגבול עם סרביה והונגריה.
היום הראשון מוקדש לביקור בפסטיבל הפרחים המתקיים בעיר. מזג האוויר שמשי ונעים והעיר עליזה והומת אדם, הפסטיבל יוצא בחג הפסחא של הקתולים וסביב הקתדרלה יש תפילות ואירועים מיוחדים לחג.
בשעת אחר הצהריים אנחנו עולים על המיניבוס לנסיעה ארוכה ללינה הראשונה שלנו בכפר אנינה (anina).
נסיעה ש”על הנייר” אמורה לארוך כשעתיים ומתבררת כטיפוס איטי בכבישים צרים בהרים.
הלינה הראשונה שלנו Pensiune Muntii Aninei פנסיון צנוע ונחמד כ 20 ק”מ ממפלי ביגאר. בעלת הבית גם מכינה ארוחת בוקר וערב, וזוהי המסעדה היחידה באזור.
טמישוארה מסלול מעגלי » מפלי ביגאר ואגם הטורקיז
יום מספר 2:
נסיעה של 20 ק”מ מביאה אותנו למפלי ביגאר, שנחשבים בין המפלים היפים ברומניה. החניה חינם וגם הכניסה, מי שמעוניין יכול להוסיף סכום צנוע לכניסה לשמורת טבע קטנה ובה מסלול של רבע שעה שמטפס למערה.
התחנה השנייה להיום נולדה כתוצאה מאי הבנה עם הנהג, פועל יוצא של קשיי תקשורת בשפה הרומנית… וסילי לוקח אותנו לכפר eftimie murgu. לאורך הנהר שחוצה את הכפר, עשר תחנות קמח שמונעות בכוח המים. תחנה ליד כל מפלון.
במקום הדגמה של טחינת תירס לקמח דקיק. ההדגמה די מעניינת את הילדים וההליכה נחמדה.
בסך הכל טיול חביב אם כי לא ברור ששווה את הנסיעה.
בשלב זה אחד מהילדים זקוק לטיפול רפואי דחוף, בדיקה ב”גוגל” מעלה שכל המרפאות באזור סגורות (יום ראשון) ואנחנו במסע מפרך בחיפוש אחר עזרה רפואית. בסופו של דבר מוצאים מרפאה באחד הכפרים, שדומה שהזמן קפא בה מלכת. המרפאה פתוחה, אך צוות איננו. דופקים/ קוראים/ מתקשרים ו… כלום. אחרי עשר דקות, יוצאים לפתע מחדר צדדי, הרופא והאחות המקומיים- טרוטי עיניים. חיפשתם אותנו?
הרופא מספר לנו על סטודנטים לרפואה מישראל שהכיר באוניברסיטה ומגלה בקיאות יחסית במתרחש בארץ. הטיפול הרפואי- חינם.
לאחר החיפוש אחר מרפאה מתחיל החיפוש אחר מסעדה. גם כאן, מדובר באתגר, אך בסופו של דבר נמצאת מסעדה בכפר. הכנת ארוחה ל 15 איש אורכת לטבח היחיד שגם ממלצר וגם מנקה, כשעתיים. לפחות האוכל טעים מאד וגם זול להפליא.
כבר השעה מאוחרת ובתכנית- טיול רגלי ב Cheile Nerei – Beușnița National Park
תלאות היום מביאים אותנו להתלבטות, אבל מחליטים לא לוותר. וסילי לא ממש מרוצה מהנסיעה בדרכי העפר. בסוף מתרצה ואנחנו מתחילים בהליכה לאורך ערוץ הנחל. טיול יפה ומומלץ.
מכיוון שאין כלל חומר בעברית על המקום, מצרפת הוראות הגעה:
– לחנות ב Podul Bei ללכת לאורך דרך עפר לצד הנהר. דרך יפה מאד. הליכה של כשעה וחצי בעלייה מתונה. עד הגעה לקמפינג/ מסעדת דגים (שלט מצולם).
למי שקצר בזמן- ניתן לעשות את הדרך הזאת גם ברכב, אם כי הדרך משובשת וצרה.
ממסעדת הדגים, הליכה נוחה של 45 דק, בשביל מסומן בצהוב/ לבן. בדרך שני מפלים יפים. עד להגעה ל Ochiul Beiului Lake- מעיין הטורקיז. משם יש אופציה להליכה של 25 דקות נוספות למפל יפה.
מטיבי לכת ימצאו בפארק שבילי הליכה מאתגרים יותר:
הנה כמה תמונות מהמסלול היפה:
“אגם הטורקיז” מתגלה כמעיין קטן אבל הצבע אכן טורקיז בוהק ויפיפה.
הדרך חזרה ארוכה ומתישה, עוברת דרך כפרים קטנים שעוני נותן בהם אותותיו: בתי שרשרת מהעידן הקומוניסטי, כלבים משוטטים, דרכי עפר עם בורות קטנים והרבה קפיצות. היה יום מתיש אבל יפה.
ארוחת ערב בפנסיון ונופלים שדודים למיטות.
טימישוארה מסלול מעגלי » נסיעה לאגם cincis
יום מספר 7:
היום מוקדש לנסיעה ארוכה לאגם, שם לנים בפנסיון בולבוקה וילה גדולה על שפת האגם שמחולקת לחדרים, בכל חדר שירותים ומקלחת. מניחה שבקיץ האגם הומה יותר, אך באפריל מצאנו אזור שומם, אפילו סירה לא הייתה להשכרה באזור. הוילה עצמה במיקום יפה, אך החדרים מעט מוזנחים. ציון 9.6 ב”בוקינג” לחלוטין לא משקף את רמת האירוח (שמיכות צמר צבאיות ושירותים דולפים).
בעל הבית מאד חביב, אך מעט מוזר, לאחר שהוא עושה לנו סיור במקום, הוא לא עוזב, אלא מתיישב במטבח, מסייע בהכנת ארוחת הערב, מפטפט עם הנהג וכו'. גם הוא, כמובן, לא דובר אף מילה באנגלית, כך שקשה להבין אותו.
הערב מוקדש למנגל על שפת האגם, בזמן שהילדים מתרוצצים, מנסים לדוג, משליכים אבנים למים ומרוצים מהחיים.
טימישוארה מסלול מעגלי » פארק “ארסנל”
יום מספר 4:
קמים בבוקר ומכינים לעצמינו ארוחת בוקר עשירה עם חביתות, סלט ושאר פינוקים. בעל הבית ישן ביחידה נפרדת ועולה לאכול איתנו…
נסיעה של שעה מביאה אותנו לכפר הנופש "ארסנל", מדובר בכפר נופש שדומה בעיקרון לכפרים המוכרים מהולנד, אלא שהנושא שלו הוא צבא. עבורנו כישראלים זה מעט מוזר: מי רוצה לחזור לבסיס צבאי?
אבל מדובר במקום מאד מטופח ויפה, שונה מהסטנדרטים שהכרנו ברומניה עד כה. עבור יום אחד של ביקור ללא לינה, משלמים 10 ליי לאדם. בתוך הפארק יש לשלם עבור כל פעילות. יש אפשרויות רבות: פארק חבלים בצמרות העצים, ירי ברובי אוויר, קפיצות באנג'י, קיר טיפוס וכו'. צמוד יש גם פארק מים מקורה, שבאפריל סגור בחלק מימי השבוע.
מחירי הלינה נראים די גבוהים ( כ 300 יורו ללילה כולל ארוחת בוקר) אבל מחירי הפעילויות בפארק- נוחים ויש הרבה אקשן למתבגרים.
נסיעה ארוכה וקשה ל Scarisoara, כפר שנמצא בשמורת הטבע אפוסני, לא רחוק מהעיירה גרדה דה סוס. הלינה בפנסיון: Pensiunea Piatra Mandrutului
הפנסיון נחמד מאד, נמצא בתוך חווה קטנה ובה חיות שונות כמו עגלים, חזירים ותרנגולים. בעלת הבית לא דוברת אנגלית מה ששוב יצר סדרת אי הבנות מעיקות.
עלות הלינה נמוכה עד גיחוך. אלא שהכפר שקט מאד, על מנת להגיע למכולת או למסעדה, שנמצאים מספר ק”מ מהבית, אנו נדרשים לעזרת וסילי והמיניבוס שלו, שכן אין כלל מוניות באזור.
טמישוארה מסלול מעגלי » שמורת אפוסני
היום השישי לטיול
שמורת הטבע אפוסני היא שמורה שמשתרעת על שטח גדול מאד בהרי הקרפטים המערביים. . לשמחתנו הרבה מזג האוויר האיר לנו פנים וזכינו לימים אביביים ויפים שמתאימים מאד לטיול.
את היום התחלנו בנסיעה קצרה למערת הקרח ב "סקיריאושוארה" scarisoara
דרך קצרה ביער מביאה אותנו מהחניון לכניסה למערה. הכניסה בתשלום צנוע. בעונה הזאת הכל רגוע ושקט ויש מעט אנשים. מהכניסה יורדים כ 100 מטרים במדרגות קטנות שחלקן מכוסות שלג. זהירות- מחליק! הירידה יפה וחוויתית. המערה יפה פחות ממערות קרח במקומות אחרים בעולם, אך יש לה קסם מיוחד משלה: דווקא הפשטות, השקט והמגע הבלתי אמצעי עם הטבע, מצא חן בעיננו.
הטיול במערה, שאורכה כ 700 מטר, הוא על גבי שבילי עץ מוגבהים ואינו מוגבל בזמן.
ביציאה, יש דוכנים מקומיים לממכר ריבות וסירופים מפירות שגדלים באזור וכן דודות עם פלצ'ינטות: המאפה המקומי שממולא בגבינה מלוחה או ריבה מתוקה. עלות המאפה כשלושה ליי והוא טעים להפליא. התושבים במקום, משתייכים בחלקם למיעוט אתני בשם “מוצ'י” וגם השפה המדוברת שונה מעט מהשפה הרומנית.
ממשיכים: הכוונה שלנו הייתה להגיע ל Cascada Vârciorog – מפלים סמוכים, אך פיספסנו את הפניה (למרות שהיא משולטת בבירור). במקום למפלים עלינו בדרך עפר משובשת למסלול אחר, לא פחות יפה ושקט: לאורך ערוץ של נחל, עם מפלונים ושלוגיות.
לא הצטערנו על הפספוס ונהנו מאד מההליכה בטבע המקסים ביום שמש נעים.
טיפסנו על ההר, עד שהשלג חסם את המשך הדרך. אז ישבנו לפיקניק בעוד הילדים טובלים רגליים במים וזורקים כדורי שלג. מכיון שמדובר במקום גבוה ולא מיושב, הסביבה כולה הייתה נקייה ונפלאה.
כאן המקום לציין כי למרות שמדובר בשמורת טבע, תוואי הנחל שזורם באזורים הנמוכים/ מיושבים, מטונף למדי: שקיות ניילון, בקבוקי שתייה ואפילו צמיגים, מזהמים את הנחל ופוגמים ביופי השמורה. ההזנחה אפיינה את כל האזור הכפרי ועוררה הרבה עצב, במיוחד בהשוואה למדינות אחרות בהן ביקרנו.
טימישוארה מסלול מעגלי » הבור החלוד
מכיוון שיש עוד כמה שעות עד לרדת החשיכה, אנחנו מחליטים על מסלול אחרון להיום: הבור החלוד.
הדרך עוברת בעיירת הסקי וורטופ שנראית יחסית מתויירת ומטופחת. הרכבל לא פעיל בעונה הזאת ומרבית המקומות סגורים. לפי ההמלצות באינטרנט אנחנו עוברים את מלון seasons עד לעיקול, בו השלט הבא:
עד מהרה מתברר שהמסלול המומלץ, לא עביר באפריל. השנה ירד שלג כבד ועצים רבים חוסמים את הדרך. אחרי זמן קצר חוזרים על עקבותינו.
את ארוחת הערב אוכלים בפנסיון DANCIU, המסעדה ממש על אפיק הנחל, עם מתקני שעשועים לילדים. כמו תמיד- הכנת ארוחה ל 15 איש אורכת זמן. אחרי שעתיים אנחנו עוזבים שבעים ומרוצים. מומלץ, וגם הפנסיון עצמו נראה יפה.
מסלול מעגלי טימישוארה» מערת הדובים Peștera Urșilor
יום מספר 6:
וסילי מודיע לנו בתקיפות כי עלינו להיות עד 16:30 חזרה בטימישוארה. “הוראות של האיגוד”. איזה איגוד? למה? מדוע? – אין לדעת. ניסיון למשא ומתן, נכשל, הוא איתן בדעתו. גם שיחת טלפון לבוס בטימישוארה לא עוזרת. מסוג הדברים שהתמודדנו איתם לא מעט בטיול הזה. אנחנו מחליטים לקחת ברוח טובה ולהנות מהיום היפה ומהשמש המלטפת
מערת הדובים היא מערת נטיפים יפה ובה עצמות של זן נכחד של דובים. עפ”י ההסבר שקיבלנו, היציאה מהמערה התמוטטה, וכ- 140 דובים נלכדו בתוכה. בתחילת הביקור במערה מוצגות עצמותיהם ושריטות שעשו על קיר המערה.
מהחניון עולים ברגל כעשר דקות, לאורך הדרך דוכני מאפה, חולצות רומניות רקומות ופיסלוני דובים אותנטיים מסין.
הסיור עולה 20 ל”י לאדם וצילום עולה עוד 15 ל”י. אנחנו שילמנו והתבאסנו כי כל שאר המבקרים שלא שילמו, צילמו חופשי. הכניסה בסיור מאורגן ברומנית בלבד.
עם סיום הסיור במערת הדובים מתחילים הילדים סיור בדוכני המזון שפזורים לאורך השביל שחוזר לחניה: מאפים, ריבות, מיצים וכו'.
מכאן נמשיך בדרך הארוכה בחזרה לעיר טימישוארה, שאחרי שבוע בכפרים הנידחים נראית לנו אטרקטיבית לא פחות מניו יורק!
מלונות בטימישוארה
בערב ישנים ב “מלון טימישוארה” שהוזמן דרך “בוקינג”. המלון הכי מרכזי שיש, ויש בו ספא קטן עם ברכה להנאת הילדים והמבוגרים.
בערב אוכלים במסעדת Craft Rooftop הסמוכה למלון, נמצאת על גג בניין וצופה אל הכיכר כולה. מזג האוויר חמים וכיף גדול להתלבש יפה, לאכול טוב ולהתבונן בעיר מלמעלה.
בירור קצר מעלה שאין אופרה השבוע. בניין האופרה נראה מרשים וזה יכול להיות בילוי שווה ביותר. חבל.
טימישוארה- אטרקציות, אתרים והמלצות נוספות
יום מספר 7:
יקיצה מאוחרת, ארוחת בוקר בבית קפה (מתחת למלון יש סטארבקס).
מסלול הטיול שלנו כלל את האתרים הבאים:
כיכר הניצחון Piata Victorie
אשר סגור למבקרים לרגל שיפוצים, אך ניתן להתבונן בו מבחוץ
כיכר האחדות Piata Unirii
כיכר יפה ורחבת ידיים ובה שתי קתדרלות. מסביבה מדרחובים קטנים ובהם בתי קפה, מסעדות ופאבים.
כיכר החרות Piata Libertatii
שעון הפרחים של טימישוארה
המצודה
פארק הילדים טמישוארה:
פארק נחמד ובו מתקנים לילדים וכן אפשרות לשכור אופניים, קורקינט חשמלי, לעלות לקרוסלה או מתנפחים ולעשות עבודות יצירה.
מפארק הילדים אנחנו הולכים ברגל מרחק של 2 ק”מ לקניון הגדול Iulius Mall
בקניון קומת מזון ענקית ובה עשרות מסעדות מכל הסוגים והמינים, כולל מסעדת תבשילים רומנית.
המחירים לא ממש זולים, אבל בכל זאת אנחנו חוזרים כשידינו עמוסות שקיות. ביציאה מהקניון ממתינות מוניות, אנחנו נכנסים 5 במונית ונוסעים למלון. (15 ל”י).
את ארוחת הערב אנחנו אוכלים במסעדה האיטלקית היפה Locanda del Corso בכתובת
Strada Mărășești 10, האוכל בהחלט טעים אך לא זול.
הטיסה שלנו יוצאת בשש בבוקר. בשעה 03:00 המיניבוס שלנו לקוח אותנו ואת המזוודות המתפקעות לשדה התעופה.
אז איך אני מסכמת את הטיול?
העיר טימישוארה יפה ויש בה פינוקים. מצאתם טיסה זולה? אפשר להנות בבילוי של כמה ימים בעיר. מומלץ לבדוק מראש באיזה יום מתקיים מופע אופרה.
אזור מערב רומניה הוא בעל פוטנציאל, אך מוזנח למדי. בדיעבד היינו מצמצמים בהרבה את שעות האספלט, אולי ממירים את אזור אנינה בטיול שני כוכבים בשמורת אפוסני היפה. הטיול כלל הצצה נדירה לאזור שהזמן כאילו עמד בו מלכת: לעגלון עם סוסה שמוכר עצים להסקה, דרכים צדדיות וכפרים קטנים.
# טימישוארה מסלול מעגלי
מקווה שנהנתם לטייל אתנו במסלול המעגלי שלנו מטימישוארה רומניה. שיהיה לכם אחלה טיול!
אם בא לכם להישאר בקשר, מזמינה אתכם לעקוב באינסטגרם ולהרשם לטיולטר לעדכונים.
הפוסט עזר לכם? קיבלתם טיפים ורעיונות לטיול שלכם? תוכלו לעזור לי גם לקיים את הבלוג הזה: הזמינו אותי לקפה!