מנזר מרסבא 1979- מנזרים במדבר יהודה

מנזרים במדבר יהודה- מוכרים ופחות מוכרים.

היכן נמצא הפסיפס הגדול ביותר בארץ? מה עושים שרידי מרחצאות בתוך מנזר עתיק? היכן ניתן למצוא בור מים בגובה עשרות מטרים? הפוסט הבא עוסק במנזרים במדבר יהודה. חלקם ידועים יותר כמו מנזר סנט ג'ורג' ומנזר מרסבא וחלקם ידועים פחות, כמו מנזר מרטיריוס, מנזר אבטימיוס ומנזר דיר חג'לא.

מזמינה אתכם להצטרף לטיול לארץ המנזרים במדבר יהודה!

טיול בין מנזרי מדבר יהודה

מי לא חשב פעם לקחת פסק זמן ולעצור לרגע את מרוץ החיים המתיש?

לצאת למסע, להפגש עם עצמך, עם העולם, עם אלוהים. לקחת זמן להתבונן, להתנתק.

האדם הוא יצור חברתי וזקוק לבני אדם סביבו. אין מצב שתינוק אנושי ישרוד בעולם, בלי קשר משמעותי עם אדם אחר. ולא, לא רק לצורך אוכל או הגנה. בני אדם חיו תמיד במשפחות ובקהילות וזה טבוע כנראה בדי אן אי שלנו כיונקים.

ולמרות זאת, הצורך להתנתק, לפרוש ולהתבודד, הוא עתיק כימי האנושות. מוכר כמעט בכל דת או תרבות.

בשנה וחצי האחרונות, מאז פרוץ מגפת הקורונה, יצא לי להיות כמה וכמה פעמים בבידוד, חלק מהפעמים לפרק זמן ממושך. הימים הראשונים הם הכי קשים. אחר כך, אפשר להרגיש את התזזיתיות של החיים מתחלפת בהדרגה בתשומת לב לפרטים והתבהרות.

ממש כמו שלולית מים אחרי שהבוץ שוקע לקרקעית, הפכו המחשבות שלי עמוקות וצלולות יותר.

נזכרתי בתקופה הזאת כשהתחלתי לכתוב את הפוסט הזה, שעוסק במנזרים המדהימים שנבנו במדבר יהודה במאות ה 4-6 לספירה ובאנשים שחיו בהם. ההגעה אליהם מאתגרת וההתבוננות בהם מעוררת השתאות: מה היה להם לנזירים, כאן במדבר הלוהט. רחוק ממולדתם ומשפחתם, על צלע הר, בתוך נקיק או מערה? איך שרדו את החום? האבק? האם חשו בדידות? שיעמום?

חלקם הגיעו לאזור כי נרדפו בארץ מוצאם. חלקם מתוך רצון להתקרב למקום בו עבר ישו או מתוך חיפוש אחרי חבל ארץ מרוחק ולא מיושב. כך או כך, נבנו כאן תוך מאתיים שנה לא פחות מ- 60 מנזרים. עם הפלישה הפרסית לארץ, ננטשו רובם וחלקם הגדול גם הוחרב.. כיום יש במדבר יהודה שבעה מנזרים עתיקים שעדיין פעילים. הביקור בהם מרתק, אבל גם מי שלא מעוניין להכנס, יכול להנות מהתצפית עליהם.

הנה כמה המלצות לטיולים מיוחדים במינם.

מנזרים במדבר יהודה- מרסבאמנזר מרסבא, 1979. צילם: איציק טל

 

מנזרים במדבר יהודה » מנזר חריטון (פארה) בשמורת עין פרת

ראשון מנזרי מדבר יהודה הוא מנזר חריטון (שנקרא גם מנזר פארה או מנזר פארן), שנבנה במאה ה-4. חריטון נולד בתורכיה, גדל במנזר נוצרי והגיע לאזור מדבר יהודה  כדי להיות קרוב למקום בו חיו אליהו הנביא וישו.

הוא התישב במערה קטנה מעל נחל פרת, בה מצא מקום מצויין להתבודדות. אגדה מספרת כי את המערה מצא כששודדים תפסו אותו בהליכתו במדבר, קשרו אותו בתוכה ועזבו למספר שעות. בעת שנעדר, זחל למערה נחש ארסי, שעמד להכיש את חריטון, אך בגלל קדושתו, ירק את הארס לכד המים שהשאירו השודדים. כששבו בסוף היום ולגמו מהכד, מתו השודדים במקום וחריטון נשאר לגור במערה.

סמוך למערה נבנה מנזר פארה, שנקרא גם מנזר חריטון, על שם הנזיר שנחשב כראשון נזירי מדבר יהודה.

מנזר חריטון בעין פרת- טיול מנזרים במדבר יהודהקרדיט לתמונה: Bukvoed, CC BY 4.0  Wikimedia Commons

המנזר הקטן גדל משך השנים ונבנו בו עוד חדרים, בהם התארחו עולי רגל וצליינים בדרכם לירושלים. חריטון, שחיבב כנראה את בדידותו ואת השקט של המדבר, הרגיש פתאום איך נווה המדבר השקט שבנה הופך לחאן דרכים הומה, פרש לדרכו והקים מנזר חדש, מרוחק יותר ומבודד. אלא שאחרי שנים ספורות, גם המנזר החדש הפך, ברוח הנצרות, למקום לינה לצליינים בדרכם לירושלים. אז פרש חריטון שוב והקים מנזר שלישי. למנזר שהקים בנחל פרת,  שב חריטון רק לפני מותו, בשיבה טובה וכאן גם נקבר.

המנזר נמצא כיום בשטחה של שמורת הטבע עין פרת, אחת מהשמורות היפות והאהובות בארץ. מתחת למנזר יש בריכות מים כחולות ומסלול הליכה במים המתוקים.

שמורת עין פרת

על מסלולים בעין פרת והסביבה מומלץ מאד לקרוא כאן

 

איך מגיעים למנזר חריטון?

ההגעה למקום דרך היישוב "ענתות" שנמצא בשטח c.  מהחניה והקיוסק שלידה פונים שמאלה והליכה קצרה בעליה מובילה היישר אל המנזר.

כיום חי במנזר נזיר בודד אחד, שמתחזק את המנזר ומקבל במקום מתפללים נוצרים וצליינים. ניתן בקלות להגיע עד לשערי המנזר ולהתרשם ממנו. מי שמעוניין להכנס פנימה לתוך המנזר עצמו, עלול להתקל בקשיים.

את הביקור יש לתאם מראש עם הנזיר אולג בטלפון 052-5399075. אלא שמסתבר שאולג, ממש כמו אביו הרוחני חריטון, אמביוולנטי מעט ביחס למבקרים ולא תמיד זמין בנייד. אם לא הצלחתם, ניתן לנסות לתאם דרך מזכירות הגן הלאומי "השומרוני הטוב":

good-shomroni@npa.org.il

או בטלפון 02-6338230.

טיפ

טיפ על הדרך 

שמורת עין פרת היא מקום פופולרי מאד. בימי חול מדובר גן עדן פסטורלי אך בסופ"ש, חופשות וחגים המקום מתמלא עד אפס מקום. אם אתם מגיעים בשבת, מומלץ להגיע מוקדם ככל הניתן. הנה למשל תמונה מבריכת התמר שבימי חול היא פינת חמד נהדרת ובשיא חופשת הקיץ נראתה כך:

שמורת עין פרת בריכת התמר

מי שלא משתייך לזן שמסוגל להשכים בשבת ומגיע מאוחר, יכול פשוט להשאיר את ההמונים שמתרכזים בכניסה לשמורה, להתקדם במורד הנחל, שם יש בריכות נוספות ושפע של פינות חמד.

טיפ

טיפ על הדרך:  הנזיר חריטון הוא גם מייסדו של מנזר הקרנטל בעיר יריחו. רוצים לעלות על הרכבל האדום שמגיע לשם? מוזמנים לקרוא על יריחו והביקור בה

מנזרים במדבר יהודה » מנזר אבתימוס

אזור התעשיה במעלה אדומים נראה ממש כמו אזורי תעשייה אחרים ברחבי הארץ: סניף ענק של "רמי לוי", חנויות גדולות של חומרי בניין וכלים סניטריים וחנות מפעל של פיצוחים. נוכחותו של מנזר עתיק ממש בלב האזור, מפתיעה ולא מוכרת אפילו לתושבים הותיקים.

מנזר אבתימיוס במדבר יהודה

אבתימיוס (סתם כדי לבלבל, קוראים לו לפעמים בספרים אותימיוס…), נולד בארמניה. הוריו היו חשוכי ילדים ואמו התפללה לבן. יום אחד נגלה לה בחלומה דמותו של ילד שעתיד להוולד לה. אחרי שהתעוררה נדרה לקרוא לבן שיוולד- אבתימוס, שמשמעותו בעברית- עודד, לזכר החלום המעודד שחלמה.

אבתימיוס התייתם משני הוריו בגיל צעיר וגדל במוסדות נוצריים. אולי היתה זאת חווית היתמות והתלישות, שהביאה אותו לעזוב את ארמניה בגיל צעיר ולמצוא את דרכו למנזר פארן, הלא הוא מנזר חריטון.

הוא נהג להתבודד במדבר, וראה בהתבודדות דרך להתקרב לאל. הסיפור של אבתימיוס דומה מאד לזה של אביו הרוחני- חריטון. כשהחיים במנזר פארן הפכו בהדרגה לפחות מנותקים,  המנזר המבודד הפך  לאכסניית דרכים לצליינים. עם נוף מדהים ומי הנחל המתוקים והצלולים, מדובר ביעד די אטרקטיבי…

כמו הנזיר חריטון, גם אבתימיוס החליט לפרוש ממנזר פארן ולהקים מנזר קטן ושקט בלב אזור צחיח במדבר. הפעם, ללא מקור מים לידו.

אלא שעד מהרה גם מנזר זה, החל לשמש מקום לינה לצליינים בדרכם מיריחו לירושלים.  מקורות נוצריים מספרים שפעם הופיעו במנזר לא פחות מ-500 צליינים ארמנים. במנזר  היו באותה עת רק כמה כדי יין וכמה שקי תמרים. נס גדול היה פה- והאוכל המועט הספיק לכל האורחים עד שהמשיכו בדרכם לירושלים.

אבתימיוס, כמו חריטון לפניו,  לא חי לגמרי בשלום עם המוני הצליינים שגדשו את המנזר שהקים במטרה להתבודד ולהתקרב לאל ולעיתים תכופות יצא למסעדות התבודדות של חודשים ושנים במערות האזור.

כמו חריטון, גם הוא הגיע לגיל מופלג (94) ונקבר במנזר שהקים. אבתימיוס הוא דמות נערצת בקרב הנוצרים האורתודוכסים וסיפורים על ניסים שונים שעשה נפוצו עוד בימי חייו ועוד יותר לאחר מותו.

 

איך מגיעים למנזר אבטימיוס?

המנזר נמצא כאמור באזור התעשיה מישור אדומים, מול סניף גדול של "רמי לוי".

המקום סגור למבקרים בדרך כלל אך ניתן לתאם ביקור קבוצות מראש באמצעות דוא"ל

good-shomroni@npa.org.il

או בטלפון 02-6338230.

מה אפשר לראות במנזר אבתימיוס?

אם אתם חובבי ארכיאולוגיה אתם תהנו ללא ספק מהביקור. במנזר השתמרו תאי התבודדות של הנזירים וחומה שמקיפה אותו. ניתן לראות מיטה וכרית מאבן קשה (שנועדו להרגיל את הנזירים לחיי צניעות וסיגוף הגוף), שרידי כנסיה בה נקבר אבתימיוס, וגם רצפת "אופוס סקטילה" יפיפיה, מהגדולות שנשתמרו בארץ, שרידי פסיפסים קדומים ועוד. אבל גולת הכותרת היא ללא ספק מאגר המים הענק שנמצא במקום.

מבצר אבתימיוס-מנזרים במדבר יהודה

שלא כמו מנזר חריטון, שנבנה סמוך לנחל פרת, מנזר אבתימיוס הוקם בלב המדבר והנזירים נאלצו להיות יצירתיים כדי להתקיים. הם הקימו מערכת מרשימה לאגירת מי שיטפונות, שהשתמרה בצורה נפלאה.

שער קטן וירוק מוביל את המבקרים לבור מים עצום בגודלו ומרשים מאד, בגובה עשרות מטרים. על הקירות נותרו שרידי הטיח העתיק שכיסה את הבור. בחודשי החורף המים שמצטברים בבור מנוקזים ע"י עובדי הרט"ג וכיום המבנה ריק.

מאגר-המים-אותימיוס- מנזרים במדבר יהודה

טיפ

טיפ על הדרך:  אם בא לכם לקיים בר מצווה, יומהולדת או חתונה, דווקא במנזר עתיק, ניתן לתאם במקום אירועים פרטיים.

מה עוד ניתן לראות באזור?

אתר  השומרוני הטוב

אם עדיין לא שבעתם מפסיפסים עתיקים, מוזיאון "השומרוני הטוב", ששייך לרשות הטבע והגנים נמצא ממש קרוב. המקום ששימש בעבר כחאן דרכים., משמש כיום כמוזיאון, אליו הובאו פסיפסים רבים, שעל פי החוק הבינלאומי אסור להם לעבור את הקו הירוק… בימי חג יש במקום פעילויות יפות לילדים.

לאתר השומרוני הטוב 

קניון DCITY

אם נמאס לכם מאבנים עתיקות או אם מיטה וכרית מאבן לא עושים לכם את זה, אפשר לקפוץ לקניון די סיטי, מתחם גדול לעיצוב הבית ובו אזור מסעדות ענק שמעוצב בהשראת מלון "ונשיאן" בלאס וגאס.  אמנם שמיים מלאכותיים לא ממש מדברים אלי, אבל מזגן ביום קיץ לוהט- ממש כן. הנזירים אולי חיפשו סיגופים ותעניות, אבל הם לא הכירו כנראה את הסניף המעולה של כנאפה ירושלים שנמצא בקומת המסעדות בקניון.😉

לאתר DCITY

קניון די סיטי מעלה אדומים

מנזרים במדבר יהודה » מנזר מרטיריוס

מנזר מרטיריוס נמצא לא רחוק מ"אחיו הקטן"- מבצר אבתימיוס. ממש בלב שכונת מגורים במעלה אדומים.

מרטיריוס נולד בקפדוקיה והתחיל את הקריירה שלו כנזיר במנזר של אבתימיוס. אחרי כמה שנים, פרש לדרך עצמאית והקים מנזר גדול לא רחוק מהמנזר של מורו הרוחני. אם חשבתם שהשילוב של פוליטיקה כוח וממון היא המצאה מודרנית, אולי ביקור במנזר המפואר ישנה את דעתכם. 

מרטיריוס כיהן כפטריארך ירושלים בין השנים 478 – 486,  ככל הנראה בתקופה זו הרחיב ופיאר מאד את המנזר שבנה. קשה להאמין שבאמצע שיכונים וחצרות, נמצא הפסיפס השלם הגדול בארץ, וככל הנראה הגדול ביותר במזרח התיכון (!).

מנזר מרטיריוס-מנזרים במדבר יהודהצילם:איציק טל

 

איך מגיעים למנזר מרטיריוס?

המנזר נמצא במעלה אדומים, בלב שכונת הנחלים. 

בווייז: "מנזר מרטיריוס".

המקום מגודר ולא ניתן להכנס אליו ללא תיאום מראש. את התיאום יש לעשות מול המזכירות באתר "השומרוני הטוב" (אותם פרטים כמו במנזר אבתימיוס) או ב 3639*.

פסיפס במנזר מרטיריוסצילם: איציק טל

 

מה אפשר לראות במנזר מרטיריוס?

חריטון ואבתימיוס היו אולי קדושים, אבל בטח לא היה ממש כיף איתם במסיבות. הם נהגו להתבודד רוב שעות היום וחיו על תפריט של כמה תמרים ופת לחם. נראה לי שהיו מתהפכים בקברם אם היו רואים את חדר האוכל העצום שהוקם כאן, אצל השכנים מלמעלה.

במקום השקט והנידח הזה, יש הפתעה ארכאולוגית גדולה: מטבח ענק שרצפתו מכוסה כולה בפסיפס מרהיב: הפסיפס השלם הגדול ביותר שנמצא בארץ. בכלים שנחפרו כאן, נמצאו שרידי קליפות ביצים מלפני מעל אלף שנה!

הפסיספס במטבח מנזר מרטיריוס

בחדר האוכל נמצאה כתובת פסיפס ביוונית שתרגומה: "בימי האב הצדיק שלנו גנסיוס, גם העבודה הזו הושלמה, לישועת עצמות וקהילתו בישו. הושלם ביום הרביעי במרץ בשנה א' לאינדיקציה". הכתובת לא נמצאת במנזר והועברה לגן לאומי השומרוני הטוב הסמוך, עליו כתבתי קודם.

חוץ מהפסיפס אפשר לראות גם את אבן הגולל העצומה ששימשה כשער חירום למנזר בעת התקפה מבחוץ, את אורוות הסוסים ובהם אבוסים וטבעות לקשירת בעל חיים, בור מים בעומק של 10 מטרים ששימש לאגירת מי שיטפונות, טפטפות עתיקות (תעלות אבן דקיקות שעוברות לאורכו ולרוחבו של המתחם) ואפילו בית מרחץ . מה לנזירים סגפנים ולבית מרחץ? חידה ארכאולוגית. ההשערה המובילה היא שהמקום שימש "בית אבות" לנזירים מזדקנים מהאזור כולו.

מי שממש חובב ארכאולוגיה יכול גם לקפוץ לשרידי חווה חקלאית עתיקה  ובה שרידי תעלות השקיה עתיקות ובית בד. ככל הנראה שימשו את המנזר. המקום נמצא דקות ספורות של הליכה ממנזר מרטיריוס, ברחוב המייצדים.

לקריאה נוספת על מנזר אבתימיוס ומנזר מרטיריוס

פסיפס ציפור במנזר מרטיריוס-מנזרים במדבר יהודה

 

מנזרים במדבר יהודה » מנזר מרסבא

מנזר מרסבא (מר=אדון) הוא אחד מהמנזרים המוכרים והפוטוגנים בארץ. זכורים לי היטב ביקורים במקום כילדה. הנה למשל צילום שנלקח בשנת 1979 ע"י אבא שלי:

מרסבא בשנות השבעים-מנזרים במדבר יהודה

צילם: איציק טל

קשה לאמר שהרבה השתנה במקום ב 40 השנה האחרונות ואולי אף ב 1500 השנה האחרונות, חוץ מזה שהתכלת יצא כנראה מהאופנה.

מנזר מרסבא-מנזרים במדבר יהודה-על הדרך בלוג טיולים

כאז, גם היום, הוא נמצא במקום מבודד והנזירים החיים בו מחפשים שקט וממעטים לקבל אורחים מבחוץ.

מקים המנזר, הנזיר סבאס, נולד בתורכיה למשפחה אמידה. הוריו עזבו אותו בגיל צעיר בעקבות הצבתו של אביו, שהיה איש צבא, באלכסנדריה. הוא גדל בבית דודו ולאחר מכן הועבר למוסד נוצרי לילדים. בגיל 18 עזב את המנזר ונסע לירושלים, ולאחר מכן הצטרף לאותימיוס מיודעינו במסעות תענית וצום במערות מדבר יהודה.

לאחר מותו של אבתימיוס התישב סאבס במערה מעל נחל קידרון. במהלך השנים התקבצו סביבו נזירים נוספים והוקם מנזר מר סבא, אחד מהמנזרים הפעילים העתיקים בעולם. בתקופת הכיבוש הפרסי נרצחו מאות נזירים במקום והגולגלות שלהם מוחזקות במרתף מיוחד במנזר.

סבאס נודע ברבים כעושה ניסים והיה לדמות נערצת, אפילו בקרב השבטים הבדווים באזור. גם כיום, יש רבים שמאמינים בסגולות השונות של עליה לקברו של סבאס, שנפטר בגיל 94 וקבור כיום במנזר שהקים.

בכל שנה, בתאריך 17.12, יום מותו של סאבס, מואר המנזר כולו באור של מאות נרות שזוהרים באפלה. בתאריך זה המקום עמוס מאד במטיילים ישראלים שמגיעים לתצפית על המנזר כדי לראות אותו מואר.

מאחר וסבאס נחשב כאיש חסד ועושה ניסים, גם התושבים המוסלמים באזור שותפים בהדלקת הנרות והמנזר נחשב למקום קדוש ובעל סגולות שונות.

תצפית על מנזר מרסבא

הנזירים מקיימים אורח חיים סגפני של תפילה, תעניות ולימוד. על נשים חל איסור כניסה למנזר ואפילו אימו של סבאס שהגיעה לבקר אותו, נותרה מחוץ לשער. חוץ מבנות, הנזירים נמנעים גם מאכילת תפוחים וצריכת בשר.

מנזר מרסבא נחשב לאחד היפים בישראל ואפילו כיכב במספר סרטים מפורסמים.

איך מגיעים למרסבא?

בווייז: "תצפית מנזר מרסבא".

הדרך המקובלת היא נסיעה מכביש 1 לכיוון ים המלח, פניה ימינה לכיוון נבי מוסא (על הדרך ניתן לקרוא כאן). ממשיכים ישר עד לחיבור עם דרך מסומנת בסימון שבילים כחול. בעלי רכב שטח יוכלו להמשיך בשביל מסומן אדום ולהגיע עד לתצפית עצמה, בעלי רכב רגיל, יחנו סמוך למקום בו מתבצעות עבודות תשתית וימשיכו עוד 15 דק' ברגל.

מהתצפית ניתן לרדת לתוואי נחל קדרון ולעלות במדרגות המנזר. הכניסה מותרת בכל ימות השבוע מלבד ימי ד' ושבת. מאז פרוץ מגפית הקורונה הכניסה אינה מתאפשרת לתיירים.

טיפ

טיפ על הדרך: מכיוון שמדובר בשטח אימונים של צה"ל, יש להגיע בשבת או לחילופין לתאם הגעה מראש.

טיפ

טיפ על הדרך: האזור מוכה גניבות. אל תתפלאו אם אחרי שהחנתם את הרכב יופיע בדווי שיציע לכם לשמור על הרכב תמורת תשלום. תופעה דומה קיימת בכל האזור וגם במעיינות כמו עין מבוע. אוזלת היד של המשטרה מתסכלת.

טיפ

טיפ אחרון: ישנן דרכים נוספות להגיע למנזר, הדרך המוצעת היא המומלצת והבטוחה ביותר.

מנזרים במדבר יהודה » מנזר סנט ג'ורג'

המסלול לסנט ג'ורג' הוא מסלול מוכר ודי פופולרי. המנזר המקסים, שבנוי ממש על צלע קיר שמתנשא מעל נחל פרת, מושך אליו לא מעט מבקרים, במיוחד בסופי שבוע.

מנזר סנט ג'ורג' הוקם במאה הרביעית לספירה, במורד נחל פרת, מרחק הליכה של כמה שעות ממנזר חריטון. במערה גדולה בסלע, התישבו קבוצת נזירים מאזור סוריה שהאמינו שזאת המערה בה שהה אליהו הנביא. כמאה שנה מאוחר הגיע למקום נזיר בשם יוחנן, שבנה מנזר קטן, שהורחב מאד לאחר מותו, ע"י הנזיר ג'ורג' שעל שמו נקרא המנזר. כמו במנזרים האחרים, הכיבוש הפרסי הביא איתו חורבן וטבח של נזירים ועד היום מוצגות גולגלות הנטבחים בויטרינה מיוחדת.

בשנת 1901, נבנה המנזר מחדש ומאז מאויש ע"י נזירים מהכנסיה היוונית- אורתודוכסית וכיום חיים בו מספר נזירים שמקיימים אורח חיים מסורתי. טרם הקורונה הם קיבלו מבקרים ישראלים בצורה ידידותית.

איך מגיעים למנזר סנט ג'ורג'?

ההגעה לתצפית מעט מאתגרת שום שהמקום מסומן בצורה לא מדוייקת בגוגל מפס וגם לא ממש "ווייז פרנדלי":

נוסעים על כביש מספר 1 לכיוון ים המלח ופונים שמאלה לכיוון היישוב הדתי מצפה יריחו. מיד לאחר הפניה יש לפנות שמאלה.

אם בכל זאת לא בא לכם לוותר על העזרה של ה"וייז", הנה טיפ קטן על הדרך.: אני נוהגת לרשום כיעד את "מבצר קיפריס"- שרידים של מבצר שבנה הורדוס ונמצאים מעט אחרי הפניה לתצפית על סנט ג'ורג'.

קישור לוייז- כאן– רק לא לשכוח לרדת מהמסלול כשמבחינים בקשתות.

הירידה למנזר נעשית חניה שנמצאת על כביש סלול שנבנה על גבי דרך רומית קדומה שעברה כאן. את החניה תזהו לפי מבנה של שלוש קשתות ובראשן צלב. מהחניה יוצא שביל הליכה מישורי יחסית שמוביל לתצפית נפלאה על המנזר.

מי שמעוניין או מעוניינת להכנס למנזר, יכול לרדת ברגל בדרך סלולה אך חשופה לשמש עד לאפיק נחל פרת ומשם בשביל שעולה למנזר.

שעות הכניסה למנזר הן בגדר תעלומה של ממש. באופן רשמי המנזר אמור להיות פתוח מדי יום עד השעה 13:00, אך בפועל פתוח פעמים רבות עד הערב (17:00- 18:00) ולעומת זאת לעיתים נסגר בבוקר ללא התראה. מאז פרוץ מגפת הקורונה המנזר סגור לגמרי לביקורים למרות שראיתי קבוצות צליינים מתקבלות בו בברכה גם בתקופה זו.

לפני מספר שנים, כשביקרנו במקום ביום חול, הכניס אותנו נזיר חביב למקום ועשה לנו טיול מודרך וארוך שכלל סיפורים על עצמו ועל משפחתו ביוון. הוא שמח לשמוע על החיבה היתרה שאנחנו רוכשים למולדתו ולהחליף רשמים על הביקור בחצי האי פילון ובאתונה.


מה אפשר לראות במנזר סנט ג'ורג'?

המנזר בנוי על צלע צוק שמשקיף על נחל פרת. המלצות מפורטות על המסלול לסנט ג'ורג', על טיול בנחל פרת ועל מעיין עין מבוע, אפשר לקרוא בפוסט מיוחד שהקדשתי לנושא: כאן. 

טיפ

טיפ על הדרך: אם הגעתם ביום חול, כדאי מאד לקפוץ ל"מרפסת ים המלח"- תצפית נפלאה שנמצאת בתוך היישוב מצפה יריחו. עוד פרטים- כאן.

 

מנזרים במדבר יהודה » מנזר דיר חג'לא

בניגוד לשאר המנזרים, שההגעה אליהם מאתגרת ולפעמים אפילו מאתגרת מאד, דיר חג'לא נמצא כמעט על אם הדרך, בלי פיתולים, בקשיש לבדווים או הליכה בשמש. הנגישות הגאוגרפית גוזרת כנראה גם נגישות תרבותית והמנזר ידידותי למבקרים. בניגוד לשאר המנזרים בהם תתקלו רק בנזירים חמורי סבר, מנזר דיר חג'לא הוא ממש מנזר רב תחומי- יש בו גן שעשועים לילדים, מזרקה עם ברכה קטנה, חנות מזכרות, מזנון עמדות למימכר תמרים. המקום האחרון שבו ציפינו לראות פינת מנגל הוא חצר של מנזר, אבל בדיר חג'לא מצאו דרך מקורית להתפרנס. בתוך גינה יפה עם צל, תוכלו לשכור שולחן פיקניק עם מנגל. בעלות: 55 ש"ח לשולחן.

צילום: איציק טל

מנזר דיר חג'לא הוקם במאה החמישית ע"י הירונימוס, מלומד נוצרי שנודע בתירגום התנ"ך מעברית ללטינית. הירונימוס נולד באזור הבלקן, נשלח ע"י הוריו לרומא בגיל 12 ושם אימץ את הדת הנוצרית. הוא היה מלומד ובקיא בשפות רבות, כולל עברית, למרות שנודע כקנאי ועויין כלפי היהודים.🙄

את המנזר הקים סמוך לנהר הירדן, במקום בו על פי ההשערה חצה יהושוע בן נון את הנהר וישו הוטבל לנצרות.

צילם: איציק טל

עוד נזיר שדמותו מזוהה מאד עם המנזר הוא גיריסמוס, ידידו של הנזיר אבתימיוס. כמו נזירים אחרים, גם הוא נודע כעושה ניסים ואגדות רבות נקשרו בשמו. (מישהו מבחין כאן בדפוס?).

במרכז גן מנזר עומד פסל של אריה, כזכר לאגדה עתיקה שעוברת מדור לדור. לפי הסיפור,אב המנזר, גיריסמוס פגש באריה גדול בלב המדבר, ששאג ושאג בלי הפסקה. גיריסמוס התקרב אליו, הבחין בקוץ שתקוע בכף רגלו ומיד שלף אותו. האריה אסיר התודה ליווה מאותו יום את הנזיר בכל מקום אליו הלך ולבו נקשר בנפשו של גיריסמוס. לכל מקום שהנזיר הלך, הלך אחריו האריה ולאחר מותו, השתרע האריה על קברו של הנזיר וסרב למוש ממנו.

פסלי אריה וחמור במנזר דיר חג'לא

והחמור? מה הסיפור שלו אתם בטח שואלים. את זה נשאיר לפוסט אחר. (רמז: האריה היה רעב).

ביס על הדרך

ביס על הדרך: בחצר המנזר יש קיוסק קטן שבו ניתן לקנות שתייה, חטיפים ועוד. במקום נמכרים גם תמרים שגדלים בחצר המנזר. מכיון שאתם לא נזירים, אולי לא תרצו להסתפק בתמרים ומים. במקרה כזה אני ממליצה על המסעדה האיטלקית מי קאסה. המסעדה לא כשרה ופתוחה בשבת.

איך מגיעים למנזר דיר חג'לא?

הנסיעה למנזר פשוטה וההגעה אליו קלה יותר מאשר למנזרים האחרים. נוסעים מכיוון ירושלים לים המלח, בצומת אלמוג פונים שמאלה, לכיוון צפון. המנזר נראה היטב מהכביש.

ניתן לבקר בו בכל ימות השבוע. חצר המנזר מטופחת מאד ונעימה.

טיפ

טיפ על הדרך: אם הגעתם לכאן, מומלץ להמשיך לביקור ב"קאסר אל יהוד": ממשיכים דקות ספורות על כביש 90 ואז פונים ימינה וממשיכים לפי השילוט לקאסר אל יהוד.

קאסר אל יהוד

קאסר אל יהוד ("ארמון היהודים") הוא כינוי למקום בו על פי המסורת חצו בני ישראל את הירדן בדרכם לארץ המובטחת. ממש בגדה השניה של הירדן, נמצא האתר המכונה "בית עברה", שם, על פי האמונה הנוצרית, הטביל יוחנן את ישו לנצרות. השם "קאסר"- ארמון, ניתן למקום בגלל כנסיית יוחנן המטביל המפוארת שנבנתה במקום, וצורתה כצורת ארמון מפואר.

בגלל קדושת האזור כולו, הוקמו במקום בתקופה הביזנטית עשרות כנסיות ומנזרים והוא קיבל את הכינוי "ארץ המנזרים" ונודע ביופיו וקדושתו.

אלא שהפסטורליה בת מאות השנים באה לקצה לאחר מלחמת ששת הימים, אז היווה האזור כולו נקודת מעבר למחבלים שחצו את הירדן בדרכם לעשות פיגועים בישראל. באזור פוזרו כ- 3000 מוקשים, שנסחפו ברבות השנים מה שהפך את חבל הארץ היפה הזה לנטוש ומסוכן מאד.

בשנים האחרונות השקיעה ישראל סכומים נכבדים בפינוי הדרגתי של המוקשים באזור  אך התהליך עשוי להמשך שנים ארוכות. ביקור במנזרים שלצד הכביש לא אפשרי בדרך כלל, למעט במועדים מיוחדים, כמו "צעדת ים המלח". פרטים נוספים כאן

אך ביקור בקאסר אל יהוד בטוח ומומלץ, במיוחד בזמנים של חגים נוצרים, אז מתקיימות במקום תהלוכות ותפילות.

האתר מנוהל ע"י רשות הטבע והגנים. בתקופת הקורונה נדרשת הרשמה:

אתר קאסר אל יהוד 

קאסר אל יהוד-מנזרים במדבר יהודה

מנזר נטוש באזור קאסר אל יהוד

חגיגות האפפינה בקאסר אל יהודצילם: איציק טל

מוקד עניין נוסף במקום הוא משלט נטוש שמשמש מחסה למאות עטלפים, אותם ניתן לראות באמצעות מצלמה שמוצבת במקום. עדיין לא יצא לי לראות את העטלפים, מבטיחה לעדכן בהמשך…

ארץ המנזרים-מנזרים במדבר יהודה

כאמור, בשנים האחרונות ישראל מפנה בהדרגה את אלפי המוקשים שפצעו את חבל הארץ היפייפה הזה.

מקווה שלא ירחק היום ואצרף פוסט המשך ובו תיאור של מנזרים נוספים, שיתעוררו משנתם הארוכה לאחר עשרות שנים שבהם היו נטושים לגמרי.

לב

כיף שטיילתם איתי במנזרים במדבר יהודה. לעוד המלצות על טיולים ואתרים מוזמנים להרשם כאן או לעקוב באינסטגרם 

לְהִתְרָאוֹת עַל הַדֶּרֶךְ

יריחו טיול
טיול זוגי בארץ
riki

טיול ליריחו- העיר העתיקה בעולם

יריחו נושאת בכמה תארים מכובדים ובינהם "העיר העתיקה בעולם" וגם "העיר הנמוכה בעולם". טיול ביריחו מותר לישראלים בקבוצות ובתיאום מראש עם הצבא. מוזמנים להצטרף לטיול שלנו בעיר

יוצאים לדרך »
עין פשחה- צפון ים המלח
טיול חורף בארץ
riki

צפון ים המלח- אתרים והמלצות

צפון ים המלח הוא זור שנמצא במרחק נסיעה קצרה מירושלים. שמורות עם טבע מקסים כמו עין פשחה וקומראן וטיולים רגליים כמו נחל אוג ומעלה צורים.

יוצאים לדרך »
טיול חורף בארץ
riki

נחל אוג תחתון- טיול באזור ים המלח

נחל אוג תחתון -מסלול מעגלי של 3 קילומטר באזור מדברי ויפה, גבי מים וטיפוס על סולמות שישמחו מאד את הילדים.
כולל טיפים לביקור מוצלח והמלצות על מקומות לאכול בהם אחרי המסלול

יוצאים לדרך »
מנזר-סט-ג'ורג'
טיול משפחתי בארץ
riki

נחל פרת ומנזר סנט ג'ורג'- מסלול טיול

נחל פרת, או בשמו הערבי- ואדי קלט זורם מצפון ירושלים ועד אזור יריחו ולאורכו שלושה מעיינות יפים שמומלץ לבקר בהם, מנזר סנט ג'ורג' שבנוי על המצוק ופינות חמד רבות. הנה כמה המלצות לטיולים ופיקניקים באזור.

יוצאים לדרך »
אגמון מצפה יריחו
טיול זוגי בארץ
riki

אגמון מצפה יריחו ומרפסת ים המלח

בדרך מירושלים לים המלח, אפשר לעצור באזור מצפה יריחו. אגמון מצפה יריחו הוא נווה מדבר מקסים שמתאים לפיקניק או לרחצה. מרפסת ים המלח הסמוכה היא תצפית מרהיבה על הרי אדום והעיר יריחו

יוצאים לדרך »

"

פוסטים אחרונים

על הדרך בלוג-עיירות נידחות בארצות הברית
טיול בארה"ב וקנדה
איציק טל

עיירות נידחות בארה"ב – רוד טריפ אמריקאי

אפשר לקבוע קריטריונים כמו מרחק מישובים אחרים , מספר כבישים מובילים גודל אוכלוסייה וכו',  אבל בסופו של דבר תמיד תמצאו עיירות שלא עומדות בקריטריונים אך ברור ממבט ראשון שהן נידחות.

יוצאים לדרך »
שייט מטולצ'ה לדלתא של הדנובה
אירופה טיולים
riki

שמורת הדלתא של הדנובה רומניה

שמורת הטבע הדלתא של הדנובה היא שמורה יפיפיה ומיוחדת שנמצאת בגבול רומניה ואוקראינה. סמוך לשפך הדנובה לים השחור נוצר אזור ביצתי ובו מאות אגמים ובהם בעלי חיים, ציפורים וצמחים נדירים. מזומנים להצטרף לטיול שלנו לאזור ולקבל הצעות למסלול, טיפים למטיילים ועוד.

יוצאים לדרך »
קוסטנצה רומניה
אירופה טיולים
riki

קוסטנצה למטיילים- נופש ברומניה האחרת

קוסטנצה היא עיר גדולה על שפת הים השחור ברומניה. מרבית הישראלים שמזדמנים לעיר עושים זאת במסגרת לימודי רפואה במקום או להבדיל, במסגרת נופש במאמאיה הסמוכה.
מוזמנים ומוזמנות להצטרף לטיול שלנו לקוסטנזה המעניינת ולקרוא המלצות על קניות, אתרים היסטוריים, מוזיאונים ומקומות בילוי.

יוצאים לדרך »
מאמאיה המלצות
אירופה טיולים
riki

מאמאיה רומניה – נופש על שפת הים השחור

מאמאיה (רומניה) הייתה בעבר כפר דייגים קטן סמוך לעיר הגדולה קוסטנזה. כיום הכפר הפך לרצועת חוף ובה מאות מלונות ודירות נופש, מסעדות דגים, ביץ' ברס וגם אטרקציות רבות לילדים כמו רכבל ופארק מים. אם התעייפתם מהים תוכלו לנסוע לעיר קוסטנסה ולבלות יום בקניונים, מוזיאונים, שייט ואפילו לראות את בית הכנסת העתיק.

יוצאים לדרך »

2024 © ריבה ארז

כל הזכויות שמורות לבעלי האתר, אין להעתיק או לצלם ללא רשות בכתב.

חלק מהקישורים באתר זה הם קישורי שותפים: כשאתם מזמינים דרך קישורים אלה המחיר עבורכם זהה ואני מקבלת עמלה קטנה שמסייעת לי לתחזק את הבלוג. למעשה זה WIN-WIN – תודה ונסיעה טובה!

נישאר ידידים?