מערת מלח"ם נמצאת בהר סדום, סמוך לים המלח. המטיילים בה יוכלו לראות זקיפי מלח, "אלמוגי"מלח, סלעי ענק ועוד דברים מרתקים.
מוזמנים להצטרף אלי לסיור בעולם התחתון- מערת מלח"מ.
טיול אתגרי בליווי מדריך במערת מלח"ם שבהר סדום, סמוך לכביש מספר 90.
לתחילת המסלול לרשום: "מערת מלח"ם".
חשוב להכנס אך ורק בליווי מדריכ/ה מוסמכ/ת.
מתאים למבוגרים ומתבגרים.
לא מתאים לבעלי פחד גבהים או חרדה ממקומות סגורים וחשוכים.
מתאים לאביב או לסתיו.
חובה להתעדכן בתחזית ולהשמע להתראות מפני שיטפונות.
חשוב להגיע עם ציוד מתאים:
כפפות, בירכיות (של ספורט או של סקייטבורד), כמות מספקת של מים, קסדה עם פנס ראש + בטריות נוספות להחלפה.
טיול למערת מלח"ם בהר סדום
שום דבר מחזותו החיצונית של המקום הזה, לא מרמז על מה שיש בתוכו. לא שלט, לא ציון דרך. רק הרים צהבהבים, הרבה אבק וזבל שהצטבר סמוך לפתח קטן של מערה.
ממש כמו בסיפור על אליבאבא, רק יודעי סוד מכירים את הדרך פנימה, לאוצר שחבוי בתוכה: קילומטרים על קילומטרים של מחילות אפלות, נטיפים וזקיפים ממלח בוהק, גבישי קווארץ ותצורות סלע מדהימות ביופיין.
כבר הרבה זמן שאני מחפשת מסלול שיתאים למתבגרים שלי, שכדרכם של בני נוער מרגישים שכבר ראו הכל ויודעים הכל.
על המסלול הזה שמתי עין כבר מזמן, והנה, דקה לפני הסגר השלישי הצטרפנו לקבוצה קטנה שיצאה עם מדריך, אני ושני הבנים.
אזור הר סדום, המשתרע בין ברכות האידוי שבדרום ים המלח לרמת עמיעז, הוא אחד האזורים הנידחים והמיסתוריים בארץ ומעטים המטיילים בו. צבעו הבהיר מסגיר את סודו: מדובר בהר שעשוי כולו ממלח. מי השיטפונות באזור ממוססים את המלח ויוצרים מערות ומחילות תת קרקעיות.
לא פחות מ 150 מערות מלח מסתתרות בו, רובן מסוכנות ואסורות לכניסת מטיילים. האזור פעיל מבחינה טקטונית וכל הזמן חלים בו שינויים שמעצבים את תוואי המערות. טיול במקום חייב להיעשות בליווי מדריך מוסמך שמכיר את המקום. גם בליווי מדריך יש סכנות רבות שאורבות למטיילים במערות: שיטפונות (כשנמצאים בתוך המערה קשה לדעת שיורד גשם מחוצה לה), בולענים, התמוטטויות וכן חסימת פתח היציאה.
מערת המלח הארוכה בעולם
בנסיעה על כביש 90 דרומה, אנחנו עוברים את "אשת לוט"- נציב המלח שמתנשא במעלה הר סדום. אני מספרת לעודד את הסיפור על סדום שנחרבה ועל אשת לוט שלא הצליחה להתאפק והפנתה את מבטה לאחור. עודד מעיר שזה עונש די אכזרי ואני חושבת שהוא צודק. וכי מה טבעי יותר מלהביט לאחור על מה שהיה?
אך לפני שהדיון מתפתח, איציק המדריך שלנו, מסמן לעצור בצד הדרך, ממש ליד פתח המערה. שם המערה (מלח"ם), לא ממש רומנטי ולא מעיד במאומה על מה שיתגלה לנו בעוד רגעים ספורים. השם ניתן לה על שם מגליה, אנשי המרכז לחקר מערות ובראשם עמוס פרומקין.
אחרי הסבר קצר אנחנו נכנסים סוף סוף ומתחילים לזחול בין המחילות. בתוך המערה עלטה מוחלטת, לא החושך הרגיל שאני מכירה מהבית אלא אפלה סמיכה, מיסטית כמעט שמעבירה רטט בכל הגוף. החוויה כל כך שונה ומוזרה והבנים אומרים שהתחושה היא כמו בכוכב לכת אחר. אני, ברוח המקצוע, חושבת מיד על ה"לא מודע" שבמעמקי הנפש, שהוא מלא מחילות, בולענים וגבישים.
אל פתח המערה מתנקזים חמישה ערוצים תת קרקעיים ובהם תופעות טבע מדהימות: נטיפים, זקיפים, תצורות מלח בצורת אלמוגים, מקרונים, פרחים ועוד.
דבר קיומה של המערה היה ידוע בעבר, אך נחקר באופן שיטתי יותר רק בשנות ה- 80 של המאה הנוכחית והיא נחשבה למערת המלח הארוכה ביותר בעולם. אלא שבשנת 2006, התגלתה באירן מערת מלח ארוכה יותר שנקראת גם היא בשם לא ממש רומנטי "3N".
מערת המלח"ם "שלנו" איבדה את הכתר לכמה וכמה שנים ודווקא לטובת אירן…
אלא שבשנים 2018-2019 נערכו מדידות מחודשות של המערה, בשיתוף צוות מערנים בינלאומי וטכנולוגיה חדישה יותר. התוצאות החזירו את הצבע ללחיים של הצוות הישראלי כשהתברר שאורך המערה לפי החישוב העדכני הוא מעל ל 10 ק"מ. (4 ק"מ יותר מהמתחרה האירנית)…
הזחילה בתוך המערה קשה עבורי וגם מפחידה.כל תזוזה עלולה למוטט את הסלעים עלינו ויש גם את עניין הבולענים שנמצאים בכל פינה במערה. עבור עומרי ועודד, מדובר בהרפתקה מלהיבה והם רואים בסיור חוויה אתגרית ומיוחדת אבל עבורי הזחילה על גחוני בין הסלעים לא פשוטה בכלל.
אחרי היציאה מממערת מלח"ם, אנחנו עולים לראש ההר, כדי להכנס דרך פיר אחר. הטיפוס (בעזרת חבלים) גם הוא לא קל ומיועד למיטיבי לכת בלבד.
מראש ההר נשקף נוף מרהיב: הגבעות הסמוכות עשויות מלח ובו צורות יפיפיות שנראות ממש כמו ארמונות שילדים בונים בחוף הים. תחתינו הריבועים הכחולים של בריכות האידוי ומימין בתי העובדים במחנה הישן של מפעלי ים המלח. המחנה הוקם כבר בזמן המנדט הבריטי וגרו בו פועלים שחיו בתנאים קשים של חום כבד ואבק. אותם הפועלים עשו שימוש בכמה ממערות סדום כמפלט מהחום, כך למשל שימשה מערת הקולונל הסמוכה כבית קולנוע מאולתר עבור הפועלים ומערת ארובותיים כאולם מופעים. כיום המקום נטוש ומגודר ויש תוכניות להפוך אותו לאתר תיירות.
הכניסה לפיר המערה בירידה תלולה, כמעט אנכית ואחריה מעבר בחרכים צרים, לאט לאט, ממש כמו פקס… מתאים לטיפוסים קשוחים וקרביים ולא למש"קית ת"ש בגמלאות כמוני. למרבה המבוכה אני נתקעת כמה פעמים במעברים הצרים ודוחפת את עצמי ממש כמו בסיפור על פו הדב…
נטיפי המלח שצבעם לבן- צחור, הם ממש כמו נטיפים רגילים, כל נגיעה בהם עלולה ליצור שכבת שומן על הנטיף שתפסיק את צמיחתו. ההתבוננות בהם מהפנטת.
בתום הזחילה במערה אנחנו מכוסים אבק מכף רגל ועד קצה השערות. אני כבר חושבת על הרגע שהקסם המערתי הזה יגמר והכביסות יתחילו 😂
אם העלייה הייתה מאתגרת עבורי, הרי שהירידה כמעט שוברת אותי… בכל צעד מתפוררים רגבים של מלח מתחת לרגלי (לא לבעלי פחד גבהים! ), רק המראה המהמם של גבישי המלח הבוהקים והנוף המרהיב ממתיקים את המליחות מעט.
הטיול הסתיים בטוב, עם הרבה חוויות ותמונות מדהימות. לגבי מידת הבטיחות של טיול באזור, יש לי ספקות. לא ברור מי הגוף שאחראי על העניין או בכלל האם הטיול במקום מותר… (כתבה בנושא- למי ששוקל).
בדרך חזרה אני והבנים מסכמים את היום שהיה. לבנים הייתה חוויה מאתגרת ומדהימה, לאמא שלהם זה היה קצת מאתגר מדי וגם מפחיד, אבל כמו אשת לוט, לא מסתכלת לאחור וממשיכה לנהוג עד הבית.
כיף שהצטרפתם אלי לטיול במערת מלח"ם והר סדום. אהבתם את הפוסט? בואו נישאר בקשר! כדי להמשיך לטייל איתי, ולגלות מקומות חדשים מוזמנים להרשם כאן לרשימת התפוצה.
עוד מקומות מומלצים באזור:
עין פלוטית- רבע שעה נסיעה מהמערה, בין דקלים וקנים, נמצא מעיין קטן שכיף להתרחץ בו ביום חם.
עין קדם- כחצי שעה נסיעה צפונה נמצאים מעיינות חמים שמתאימים מאד לרחצה בימים קרים.
מעיין מתחת למצוקי דרגות– המעיינות נמצאים מתחת למחסום, למרגלות מצוקי דרגות.
קפה מצוקי– קפה- בר שנמצא במצוקי דרגות ובו טוסטים, פיצות ובעיקר נוף עוצר נשימה של ים המלח.
קניון ים המלח– קניון באזור עין בוקק ובו רשתות מזון כמו "מקדונלד" ו"קצפת".
הצ'אנס האחרון– בצד הצפוני של ים המלח (מתאים לחוזרים לירושלים) נמצא פונדק קטן עם חומוס, שקשוקה ועוד. סוד המקום הוא בחצר הגדולה עם אווירת סיני. מותאם קורונה.
שביל הדגים– מסלול משפחתי של 3 ק"מ באזור סדום. המסלול נקרא כך בגלל מאובני דגים שניתן למצוא בו, שריד לים הקדום שכיסה את האזור.
שביל הסולמות- מסלול משפחתי באורך 2 ק"מ, ניתן לעשות אותו בעליה או בירידה. נדרשת הקפצת רכבים.
עין גדי– שמורת טבע יפיפיה ובה מסלולים למשפחות אך גם מסלולים מאתגרים וקשים.
נחל ערוגות– השמורה נמצאת קרוב מאד לעין גדי ויש בה מסלולים בדרגות קושי משתנות.

עין עוג'ה – מגלשה מהטבע ומסלול מומלץ
למי שמחפש נקודת עצירה להתרעננות סמוך לכביש הבקעה, מומלץ לשקול עצירה במי נחל העוג'ה, סמוך ליישוב ייט"ב. חוץ מנוף יפה, אפשר לראות גם את אמת המים שנבנתה בימי הורדוס ולהתגלש בה.

נחל פרת ומנזר סנט ג'ורג'- מסלול טיול
נחל פרת, או בשמו הערבי- ואדי קלט זורם מצפון ירושלים ועד אזור יריחו ולאורכו שלושה מעיינות יפים שמומלץ לבקר בהם, מנזר סנט ג'ורג' שבנוי על המצוק ופינות חמד רבות. הנה כמה המלצות לטיולים ופיקניקים באזור.

אגמון מצפה יריחו ומרפסת ים המלח
בדרך מירושלים לים המלח, אפשר לעצור באזור מצפה יריחו. אגמון מצפה יריחו הוא נווה מדבר מקסים שמתאים לפיקניק או לרחצה. מרפסת ים המלח הסמוכה היא תצפית מרהיבה על הרי אדום והעיר יריחו