נחל פרת, או בשמו הערבי- ואדי קלט, הוא נחל ארוך שזורם מירושלים ליריחו. לאורכו נובעים מעיינות קטנים ויש פינות חמד רבות לטייל ולעשות בהן פיקניק. אחד המקומות המיוחדים והיפים לאורך ואדי קלט הוא מנזר סנט ג'ורג' שנראה ממש כאילו לקוח מסרט!
מלבד מנזר סנט ג'ורג' תוכלו לבקר גם בגנים הלאומיים עין פרת ועין מבוע, להנות ממסלולים לאורך הנחל ולעצור באחת המסעדות השוות באזור.
נצא לדרך?
זכרונות ילדות מואדי קלט
נחל פרת הוא אחד המקומות המיוחדים והיפים בישראל. ניתן לטייל בו במקטעים למטיבי לכת, במקטעים לכל המשפחה וגם להגיע לטבול במעיינות היפים: עין מבוע, עין פרת ועין קלט.
כילדה ירושלמית, יש לי המון זיכרונות יפים מהמקום: בימי שבת בחודשי האביב נהגנו לרדת עם חברים לואדי קלט, לקפוץ מאבן לאבן, לשבת לפיקניק על שפת המים ולהתפעל מהמעיין הפועם שנגלה ומסתתר, לתדהמת הילדים.
שלמה יחזקאלי ויהודית לבית גלילי-מתוך "ישראל נגלית לעין".
למי שרוצה לטייל בנחל או סתם להשתכשך במים בדרך לים המלח, הנה כמה המלצות על האתרים העיקריים לאורכו.
נחל פרת או ואדי קלט?
אורכו של נחל פרת כשלושים קילומטר. הוא מתחיל בצפון ירושלים ומסתיים סמוך ליריחו. שמו הערבי הוא ואדי קלט וכשהייתי ילדה, כך כונה בפי כל. בשנים האחרונות, מקובל (במגזר היהודי לפחות) לכנותו "נחל פרת" ולזהות אותו עם נחל פרת שמוזכר בספר ירמיהו.
לנחל פרת יש חשיבות גם עבור הנוצרים שמאמינים שישו חצה את הירדן ועלה בתוואי הנחל לירושלים.
אפשרויות הטיול בנחל די מגוונות, החל ממסלולים למטיבי לכת על גדות הנחל ובתוך המים ועד פיקניק משפחתי על גדות אחד המעיינות: עין פרת (עין פארה), עין קלט ועין מבוע (עין פואר).
לאורך הנחל צמחיה ייחודית לאזור ובעלי חיים רבים ומגוונים והטיול לאורכו הוא חוויה מיוחדת. אלא שיש כאן "קאץ'" קטן ואפילו שניים:
הראשון הוא שחלקים מהנחל מזדהמים לעיתים במי שופכין שמוזרמים אליו מאזור רמאללה, במקרים כאלה חלקים מהנחל נסגרים לתקופות ממושכות.
השני הוא שבגלל הקרבה של הנחל לרשות הפלסטינית: מזרח ירושלים ויריחו, יש לנקוט באמצעי זהירות כשמטיילים לבד באזורים המבודדים יותר של הנחל, בעיקר בקטע שקרוב ליריחו.
שני המעיינות הגדולים: עין מבוע ועין פרת, בטוחים לטיול ומהווים שמורת טבע שיש לשלם על מנת להכנס אליה. שניהם מתאימים מאד לפיקניק וטבילה במים.
נחל פרת ומנזר סנט ג'ורג'- מאיפה מתחילים?
עין פרת
עין פרת היא אחת משמורות הטבע הכי עמוסות באזור ירושלים ובשבתות יפות קשה למצוא מקום ישיבה ובעיקר מקום חניה. המים צלולים ונקיים כל השנה (המקום נמצא לפני שמי הנחל מתחברים למים המזוהמים ולכן לא מושפע מהזיהום). יש בשמורה המון פינות ישיבה פסטורליות, בריכות קטנות לטבול בהן, חיות בר כמו סרטנים, שפיריות ושפנים וגם דגיגונים שמכרסמים את העור היבש ברגליים…. בגלל שהשמורה נמצאת רק רבע שעה מהבית שלנו, אנחנו ממש "בני בית" במקום ולעיתים קרובות יורדים לטבילה קצרה גם בימי חול כשבא לנו להסניף קצת טבע.
סמוך לכניסה לשמורה יש חורשת אקליפטוסים ענקיים ושולחנות לפיקניק וכן בריכה מלבנית בשם "ברכת התמר" (או "ברכת הדקל") שניתן להכנס אליה.
🥾🥾🥾 הנה כמה טיפים לביקור בשמורה:
- בימי שבת יפים המקום מתמלא מהר והחניה לעיתים נסגרת, מה שמחייב צעידה ממושכת יותר ולא נוחה. לכן כדאי להקדים.
- בימי חול המקום מאד פסטורלי ושקט וזה כמובן הזמן הטוב ביותר להנות מהשמורה.
- במקום שרידים של מנזר עתיק (מנזר חריטון) וכן מבנה ששימש תחנת שאיבה בריטית.
- מדובר בשמורת טבע שהכניסה אליה מחייבת תשלום ולעיתים רישום באתר הרט"ג.. בגלל הפופולריות שלו, בחגים ושבתות קשה לעיתים לשריין מקום ומומלץ להזדרז.
- ההגעה דרך שער היישוב ענתות (עלמון). הנסיעה לשמורה עוברת בשטח c סמוך לכפר חיזמה.
- אם אתם ממשיכים מהשמורה לאזור ים המלח לעין מבוע או למנזר סנט ג'ורג', אפשר ביציאה מהישוב לפנות שמאלה לכביש 437 מזרח ולהתחבר דרכו לכביש מספר 1.
מעין פרת יוצא שביל מסודר שיורד עד לעין מבוע. המסלול אורך כארבע שעות ומחייב הקפצת רכבים. ניתן גם ללכת למסלול קוי של שעה וחזרה (מומלץ).
נחל פרת ומנזר סנט ג'ורג' » עין מבוע
המעיין השני של נחל פרת, שנמצא בגובה של 100 מטר מעל פני הים הוא עין מבוע, או בערבית "עין פוואר" (בערבית "המעין המבעבע"). השם ניתן לו בגלל תופעת טבע מיוחדת: מדובר במעיין פועם, סוג נדיר של מעיין קרסטי שכמותו יש רק כמאה בכל העולם.
במרכז השמורה יש ברכה עגולה שנבנתה מסביב לנביעת המעיין, אלא שבמקום נביעה מתמדת המעיין נובע בקילוחים. הברכה מתמלאת ולאחר זמן מה, המים נעלמים ממנה וחוזר חלילה.
קצב ה"פעימה" תלוי בכל מיני גורמים אך בעיקר בעונות השנה.
יש לי בלב פינה חמה מאד לשמורה הזאת, אליה הייתי מגיעה לא מעט עם הורי כילדה. גם כשבגרתי והכרתי את דנדי, שימש המקום כ"שמורת הבית" שלנו. תקופה מסוימת שימש בית השאיבה המנדטורי כמסעדה ובית קפה, אותו פקדנו בקביעות.
שולחנות נמוכים ופינות "זולה" פוזרו על המדרון והייתה תקופה בה אפילו המערות הקטנות הושכרו ללינה רומנטית של זוגות בחיק הטבע. תאמינו או לא אפילו הגשנו בקשה להתחתן במקום (ספויילר: לא קרה…).
כמו ברכות רבות בגנים של הרט"ג, עברה הברכה של המעיין שינוי: הכניסה אליה נאסרה, השטח סביבה רוצף וסורגים חוסמים את הפתח שלה. עבורי זה מראה די עצוב שנובע כנראה מרצון לשמור על בטיחות המטיילים אבל בפועל הורס ומקלקל את הביקור.
אפשר להשתכשך במי המעיין במורד הזרם, המים צלולים וטובים לרחצה. בסופי שבוע יש במקום מטיילים רבים וביניהם תושבים רבים מיריחו והסביבה, שמורשים להיכנס לאזור.
באמצע השבוע המקום שקט, אך השארת הרכב בחניון (שמרוחק כ 300 מטר מהשמורה) מלווה בחשש לגניבת הרכב. המשטרה עושה כנראה מאמצים להילחם בתופעה ונוכחות הגלויה והסמויה שלהם בהחלט מורגשת, אך הבעיה טרם נפתרה.
🥾🥾🥾 הנה כמה טיפים לביקור בשמורה
הגעה לעין מבוע: נוסעים בכביש מספר 1 מירושלים לכיוון ים המלח. בצומת כפר אדומים (תזהו לפי תחנת הדלק) פונים לכיוון היישוב אלון. אחרי שעוברים את הפניה ליישוב ממשיכים עד לחניה של השמורה.
- שלא כבעבר, כיום לא ניתן לחנות סמוך למעיין וכל כלי הרכב חונים ברחבה קטנה וצפופה שנמצאת כ 300 מטר מהכניסה. רחבת החניה מצולמת במצלמות אבטחה.
- בשמורה יש קיוסק נחמד וכמובן שירותים.
- אם ממשיכים בדרך אלון עוד כמה מאות מטרים מגיעים לחניה לצד הכביש. בשבתות תזהו אותה בקלות מכיוון שחונים בה רכבים רבים. למקום קוראים "מעבר הצינורות", שממנו יוצא מסלול קווי (4 ק"מ הלוך חזור כולל עליה) לבריכת "יונתן הקטן" המקסימה, עליה אכתוב בהמשך פוסט נפרד.
- ביציאה מהשמורה אפשר לעצור לתצפית ב"מצפה אורית"- נקודת תצפית יפה לזכר אורית סגל ז"ל, תושבת המקום שנפטרה מסרטן. מהתצפית אפשר לראות את כביש אלון, שנסלל על פי "תוכנית אלון" שיזם יגאל אלון. הכביש המתפתל בלב המדבר יפה במיוחד בחורף ובתחילת האביב אז הגבעות ירוקות עדיין.
נחל פרת ומנזר סנט ג'ורג' » עין קלט
המעיין השלישי, שנמצא רק 25 מטר מעל פני הים, הוא עין קלט. פירוש השם הוא "המעין שיוצא מהנקרה". בעיני רבים הוא נחשב כיפה במעיינות נחל פרת, אלא שהגישה אליו פחות נוחה ומרגישה קצת פחות בטוחה מעין פרת ועין מבוע לכן מומלץ מאד להגיע לכאן בימים כמו יום העצמאות או חול המועד.
עין פרת נמצא סמוך ליישוב "מצפה יריחו". רוב המבקרים מחנים את הרכב בחנייה העליונה ויורדים ברגל כעשרים דקות (יש גם דרך להחנות קרוב למעיין אך היא בעיקר לרכבי שטח).
אפשר לטייל במקום בכל ימות השבוע אך בימי חול, כשהמקום שומם יחסית, יש סיכוי שתחזרו ולא תמצאו את הרכב במקום בו השארתם אותו.
תצלום: אסתי קפלן Pikiwiki Israel
🥾🥾🥾 הנה כמה טיפים לביקור במעיין:
- לעיתים מופיעים בחניון העליון בחורים שמציעים "לשמור על הרכב שלך מפני גנבים". מגרש החניה נמצא במקום די מבודד ולמרבה הצער אין קליטת סלולאר בחלקים גדולים מהמסלול. מומלץ לשקול האם להשאיר רכבים יקרים בחניון.
- בשבתות יפות יש עומס מטיילים ובכללם נופשים פלשתינאים רבים מיריחו והאזור.
- בכניסה למסלול יש דוכנים בהם הבדואים המקומיים מוכרים מיץ תפוזים וקולה.
- הגעה: נוסעים בכביש מספר 1 מירושלים למצפה יריחו. פונים שמאלה לכיוון מצפה יריחו אך לא נכנסים ליישוב אלא פונים שמאלה שנית. בכביש זה ממשיכים עד שמצד שמאל רואים פניה ימינה לכביש עם מחסום בצבעי תכלת לבן. כביש זה מוביל לאגמון מצפה יריחו ומנזר סנט ג'ורג'. הפעם לא נפנה בו אלא נמשיך ישר, בכביש משובש עד שמצד ימין נראה את החניה.
נחל פרת » מנזר סנט ג'ורג'
התחנה האחרונה להיום אינה מעיין כמו התחנות הקודמות אלא מנזר יפיפה שבנוי בצוק בלב המדבר. כאמור, אזור מדבר יהודה בכלל וואדי קלט בפרט, קדושים לנוצרים. יש מאמינים שמזהים את מיקום המנזר עם המקום בו בישר מלאך האלוהים לסבו של ישו שאשתו עומדת ללדת את מריה, אמו של המשיח.
המנזר נבנה במקומו הנוכחי במאה הרביעית לספירה ומאז נחרב ונבנה מחדש מספר פעמים. יש לו היסטוריה עשירה ומעניינת ושווה לקרוא עוד על המנזר לפני שמגיעים אליו (מזמינה אתכם לפוסט שעוסק במנזרים במדבר יהודה)
הירידה למנזר סנט ג'ורג' היא מחניה שנמצאת על כביש סלול שנבנה על גבי דרך רומית קדומה שעברה כאן. את החניה תזהו לפי מבנה של שלוש קשתות ובראשן צלב. סמוך למבנה ממתינים דרך קבע (גם בימי חול) בדואים מהאזור ומוכרים שתיה ותכשיטים.
מהחניה יוצא שביל הליכה מישורי יחסית שמוביל לתצפית נפלאה על המנזר. התצפית מומלצת גם למי שירד לאחר מכן למנזר עצמו.
אחרי התצפית, אפשר לרדת לביקור במנזר עצמו. הירידה בדרך סלולה אך תלולה יחסית וההליכה בה עד המנזר אורכת כחצי שעה. הדרך חשופה לגמרי לשמש ומומלצת בימים שאינם חמים מדי. אין שירותים לאורך המסלול וגם אין קליטה סלולרית אך יש נוף מרהיב.
לאורך המסלול יש נערים בדואים שמציעים למטיילים העייפים לרדת או לעלות על גבי חמור. מטעמי צער בעלי חיים אני ממליצה מאד לדחות את ההזמנה.
שעות הכניסה למנזר סנט ג'ורג'
שעות הכניסה למנזר הן בגדר תעלומה של ממש. באופן רשמי המנזר אמור להיות פתוח מדי יום עד השעה 13:00, אך בפועל פתוח פעמים רבות עד הערב (17:00- 18:00) ולעומת זאת לעיתים נסגר בבוקר ללא התראה. מאז פרוץ מגפת הקורונה המנזר סגור לגמרי לביקורים.
לפני מספר שנים, כשביקרנו במקום ביום חול, הכניס אותנו נזיר חביב למקום ועדה לנו טיול מודרך וארוך שכלל סיפורים על עצמו ועל משפחתו ביוון. הוא שמח לשמוע על החיבה היתרה שאנחנו רוכשים למולדתו ולהחליף רשמים על הביקור בחצי האי פילון ובאתונה.
למנזר סנט ג'ורג' קשר ל"אחיו הקטן", מנזר דיר חג'לא שסמוך ליריחו וגם בו ניתן לבקר.
במבט מקרוב אפשר להבחין בחלקים השונים של המנזר, שנבנו בתקופות שונות וכן בכוכים ובמערות בהם הנזירים מתבודדים. מעל למנזר אפשר להבחין במערה שעל פי, לפי אמונת הנזירים, אליהו הסתתר מפני איזבל.
אחרי מלחמת ששת הימים, חששו הנזירים מפלישה ישראלית לשטח, כדי למנוע זאת תחמו את החלקה שלהם בצלבי ענק שנראים היטב למרחקים.
כדי לקרוא עוד על מנזר סנט ג'ורג' ועוד מנזרים באזור, ממליצה להכנס לפוסט על מנזרים במדבר יהודה.
נחל פרת » אמת המים העתיקה
יופיו של נווה המדבר הירוק ומימיו הצלולים, נוצלו כבר בימי קדם. החשמונאים בנו בסמוך ליריחו ארמון והובילו אליו מים בעזרת אמה מיוחדת.
הורדוס הקים בסמוך לארמונות החשמונאים ארמון (או שמא מבצר?) לו קרא "קיפרוס" על שם אמו. הוא שיפץ אץ אמת המים ובנה לשם כך גשרים מרשימים שכמעט כולם נהרסו בעשרות השנים האחרונות.
את שרידי האמה אפשר לראות לאורך הנחל ומרגש לחשוב על כך כמו דרישת שלום מהעבר שלנו.
תמונה מאלבום סקלי דוד ולסלו בלה (אתר יד בן צבי): גשר אמת המים מעל ואדי קלט (1945).
מי שאחרי הביקור בסנט ג'ורג' והעלייה התלולה לאחריו, נותר בו עוד כוח, יכול לנסוע לאורך הכביש עוד קילומטר וחצי לאורך הכביש (מזרחה) לשרידי ארמונו של הורדוס. העלייה להר עצמו מיועדת לרכב שטח ולמרבה הצער לא נותרו במקום שרידים מרשימים. כדאי להגיע למקום בקבוצה עקב קרבתו ליריחו.
אם אתם מטיילים ביום חול, אפשר לראות היטב את קיפרוס גם מהתצפית הנפלאה "מרפסת ים המלח"– מרפסת תצפית שצופה על הרי אדום, ים המלח ויריחו.
עוד המלצה חמה: לאורך כביש הגישה למנזר סנט ג'ורג' נמצאת תחנת שאיבה של מקורות, ולצדה אגמון מים מתוקים שניתן להכנס אליו. פרטי הגעה מדוייקים בפוסט "סתם יום של חול".
נחל פרת » מסלולי הליכה מומלצים
מקובל לחלק את הנחל לשלושה מקטעי הליכה עיקריים:
מסלול מעין פרת עד לעין מבוע
כשבעה ק"מ, בדרך עוברים במים בבריכות יפות כמו בריכת המפל, בריכת החרוב ועוד. המסלול רובו בירידה קלה ומחייב הקפצת רכבים לעין מבוע.
מסלול מעין מבוע לעין קלט
4 ק"מ- הליכה על שביל וכן בתוך המים. לצד המסלול תראו את אמת המים.
מסלול לעין קלט למנזר סנט ג'ורג'
5 ק"מ- כאן תוכלו לראות את מה ששרד מגשר אמת המים העתיק.
מסלול מהיישוב נופי פרת
מגיעים למצפור "עין שחרית" שם יש שולחן פיקניק נחמד. הירידה ברגל אורכת כעשרים דקות בשביל מסומן ירוק. פונים ימינה למסלול הכחול והולכים לאורך הנחל, יש לאורכו מספר בריכות יפות שאפר להכנס אליהן. העליה חזרה בשביל שחור לכפר אדומים, עד למצפה השישי. מסלול זה דורש הקפצת רכבים.
כאמור, יש בעיה של זיהום הנחל וכן בעיה ביטחונית. לכן אפשרות טובה היא להצטרף לאחת מהחברות שעורכות טיול מאורגן בחול המועד וכו'. מעבר ליתרון הביטחוני, זה פותר את בעיית הקפצת הרכב לסיום המסלול (מדובר במסלולים קווים).
כל המסלולים מיועדים למיטיבי לכת ומחייבים הערכות מוקדמת בהתאם למצב הביטחוני העדכני.
בִּיס עַל הַדֶּרֶךְ:
המלצות למקומות לאכול בהם באזור נחל פרת
פרסיליה- בית קפה מעדניה בצומת כפר אדומים. מקום נחמד באווירה מקומית, כשר.
פוד טראק- המבורגרים– מאחורי תחנת הדלק של כפר אדומים. פתוח כל יום עד כמעט חצות.כשר.
המעשנת של יואל– נחשבית לאחת המסעדות הבשריות הכי שוות באזור ומגיעים אליה מקרוב ומרחוק. כשר.
הכנענית– מסעדה בשרית מעולה אם כי לא ממש זולה.
מי קאסה- מסעדה איטלקית ביישוב ורד יריחו. פתוח בשבת.
עד כאן, כל ההמלצות שלנו על נחל פרת, מנזר סנט ג'ורג' והסביבה. טיילתם באזור? יש לכם עוד המלצות? עידכונים? סתם רוצים לפרגן או לאמר מילה טובה? תמיד כיף לשמוע ממכם ממש כאן למטה, בפינת התגובות!
מזמינה אתכם גם להרשם לרשימת התפוצה כך שאוכל לעדכן אחת לכמה חודשים על מה שחדש בבלוג.
להתראות על הדרך!
נחל פרת ומנזר סנט ג'ורג'
עוד פוסטים שיכולים לעניין אתכם…
keep in touch
מנזרים במדבר יהודה- מוכרים ופחות מוכרים.
במדבר יהודה היו פזורים בעבר כשישים מנזרים. רק מיעוט קטן מהם פעיל כיום וניתן לבקר בינהם. המלצות לטיול מרתק בין המנזרים שפעילים לבין שרידי המנזרים שכבר לא.
עין עוג'ה – מגלשה מהטבע ומסלול מומלץ
למי שמחפש נקודת עצירה להתרעננות סמוך לכביש הבקעה, מומלץ לשקול עצירה במי נחל העוג'ה, סמוך ליישוב ייט"ב. חוץ מנוף יפה, אפשר לראות גם את אמת המים שנבנתה בימי הורדוס ולהתגלש בה.
בור עוזיהו – טיול ג'יפים במדבר יהודה
מאגורת העמודים, המכונה גם בור עוזיהו, נמצאת בלב מדבר יהודה באזור שומם שכמעט ולא חיים בו בני אדם. הבור, מהתקופה הביזנטית, נחפר כדי לאגור את מי השיטפונות הנדירים באזור ולספק מים בתנאי המדבר הקשים. ניתן להכנס אליו, לשחות ולהנות באביב גם מפריחת יחנוק המדבר הצהוב.