טיול עצמאי למצרים:
חולמים על טיול עצמאי במצרים? תמיד רציתם לראות את הפרמידות ואת הספינקס? לבקר בשוק חאן אל חלילי העצום בלבה של קהיר? אז כן, זה אפשרי וגם מומלץ בחום.
מזמינה אתכם להצטרף אלי לטיול עצמאי במצרים!
נצא לדרך?
למרות שחלף זמן מאז שחזרתי מהטיול לקהיר, המראות, הקולות והריחות לא עוזבים אותי. רסיסים של נופים, אנשים ורחובות מלווים אותי גם בחלומות. מה יש בה בעיר הזאת שהיא חודרת כל כך לנשמה?
האינטנסיביות, הצבעוניות, העוני, הפחד, קולות בלתי פוסקים של צפירת מכוניות, טעמיה, מלוחיה, ריח של פיח. ילד נוהג בעגלה רתומה לחמור בכביש סואן, כלב שדוף שותה מים משלולית בשוק, פניו האדירות של הספינקס בגיזה. כל אלה ממשיכים ללוות אותי מאז ששבתי. אפשר אולי לצאת ממצרים אבל מצרים לא כל כך מהר יוצאת ממך.
הפוסט הזה מוקדש לטיול ל"שכנה מלמטה": מצרים. חוץ מהיעד המרגש גם ההרכב מרגש: הבן שלי עומרי (19) מתגייס בקרוב. חלום משותף של שנינו: לבקר בקהיר ובפרימידות, הביא אותנו לנסוע יחד לטיול אמא ובן לפני גיוס. זה מאתגר בדיוק כמו שזה נשמע 🙂 אבל איך אומרים? "עברנו את פרעה" וכו'.
מי שמחפש מידע שימושי, ימצא אותם בפוסט הבא: טיפים שימושיים למבקר ולמבקרת במצרים.
Walk like an Eygptian
טיול עצמאי למצרים
לא, לא השתגעתי.
כן, דיברנו עברית וכן, אמרנו שאנחנו מישראל.
לא, לא פחדנו להסתובב לבד בקהיר (טוב, אולי קצת)…
כן, ידענו שחם בקהיר ביולי. בכל זאת נסענו.
כן. טיול עצמאי במצרים זה דבר אפשרי ואפילו מולץ.
אם רק היה לי שקל על כל פעם שניהלתי את השיחה הזאת, כבר הייתי מזמן מכסה את עלות הטיול …
אז ממש החודש, הגשמתי חלום שקינן בי מאז שהייתי ילדה: נסיעה למצרים.
אולי זה סתם מזל נאחס ואולי קללה פרעונית עתיקה, אבל בכל פעם שנסיעה כזאת עמדה על הפרק, משהו קרה: כך בוטלה הנסיעה שתוכננה ממש לפני מהומות כיכר תחריר (2011), לאחר מכן עם פרוץ הקורונה (2020) ולקינוח בוטלה הטיסה שהזמנו עם סגירת השמיים במבצע "שומר החומות". כך יצא שכשהתאפשר לי לנסוע ביולי האחרון, החלטתי ללכת על זה. למרות החום הכבד, למרות המצב הביטחוני ולמרות הקורונה.
טיילתי כבר בלא מעט ארצות, אבל זה היה אחד הטיולים המשמעותיים ביותר בשבילי. מסע משותף עם בן מתבגר (ואולי כבר מבוגר?) שעוד רגע פורש כנפיים ומתגייס.
בלילה האחרון שלנו בקהיר, אנחנו יוצאים לקניות אחרונות בשוק חאן אל חלילי. מותשים מהחום ומעומס החוויות.
אחרי שקנינו כפכפים עם רקמה, פינג'אן מנחושת, מחזיק מפתחות עם כתב הירוגליפים וחפיסת קלפים עם תמונות של הפרמידות, החלטנו לשבת לשתות משהו בבית הקפה "אל ג'מלייה", שהיה חביב במיוחד על הסופר המצרי נגיב מחפוז. לידינו מנגנים נגן עוד ונגן דרבוקה, לבושים בחליפות וחולצה בצבע בורדו. זרם של אנשים עוברים על פנינו כמו בתהלוכה ואנחנו חולקים קנקן תה עם נענע. אני חושבת לעצמי שמי יודע אם יצא לנו שוב לטייל כך, רק שנינו. ועוד חושבת, שאולי בעוד עשרים או שלושים או חמישים שנה, הוא יסתכל באלבום תמונות ישן וייזכר ברגע הזה, עם אמא, בקהיר הקסומה שאורות הלילה עושים עמה חסד.
טיול עצמאי במצרים» מאיפה מתחילים
לנסוע באופן עצמאי או בקבוצה? היה לנו ברור שטיול מאורגן, לא מתאים לסגנון ולהרכב שלנו. טיולים כאלה גם לא יוצאים כעת, בעידן הקורונה. מצד שני, טיול עצמאי לגמרי, קצת מפחיד. לכן הצטרפנו לעוד שלוש מטיילות ישראליות ויחד יצאנו לכבוש את קהיר.
את הארגון עשה עבורינו סוכן נסיעות ישראלי אך אין שום בעיה ליצור קשר ישיר עם חברת טיולים מצרית, כפי שנהוג בכל מקום. אחרי הכל, מצרים היא ארץ שרגילה לתיירות. בשנת 2019 ביקרו בה לא פחות מ 15 מיליון תיירים!
נקדים את המאוחר ונאמר שההמלצה שלנו היא לארגן את הטיול בעצמכם. בסוף הפוסט אצרף רשימה של חברת טיולים, מדריכים, ונהג שניתן להזמין מהם שירות לישראלים.
למרות שאין קושי מיוחד לטייל באופן עצמאי במצרים, מדריך מוסמך תמיד משדרג את החוויה. אותנו ליוותה מדריכה מצרית, דוברת עברית שוטפת בשם אימן ג'מאל אל דיין. אימן למדה עברית והיסטוריה באוניברסיטת קהיר והיא שופעת ידע והומור. ברור שהטיול שלנו לא היה אותו דבר בלעדיה.
מכיון שהיה מדובר בקבוצה, גם אם קטנטנה, נדרש מהסוכן לדווח מראש לשלטונות המצרים, שהצמידו לנו ליווי מסיבות ביטחוניות. זה היה מראה קצת סוראליסטי: חמישה מטיילים במיניבוס, מלווים בפמליה שלמה: אחמד (הבעלים של החברה), אימן (מדריכה) איש בטחון באזרחי (אם אפשר לקרוא כך לחליפה שחורה ועניבה בצבע אדום שבולטת מקילומטרים בחום של מצרים) ניידת מקדימה וניידת מאחרונה. הרגשתי ממש כמו ביונסה בסבב הופעות.
כל הבוקר הסתובבנו ממש כך, אבל עם רדת הערב, המאבטחים הלכו לבתיהם ואנחנו נותרנו חופשיים להסתובב כרצונינו ברחובות קהיר ההומים. כך היה גם ביום האחרון בו הסתובבנו לבד בעיר.
המאבטח התחלף מדי יום, השוטרים היו ידידותיים ומשועשעים מהתפקיד שהוטל עליהם. כנראה שזה עדיף בהרבה ממשימות אלטרנטיביות שהן מנת חלקם ביום יום.
יאללה… מספיק עם מינהלות. נתחיל לטייל?
לילה ראשון עם אמא
בקהיר נחתנו ממש מאוחר בלילה. כשהמטוס התחיל בנחיתה, נתגלו לעינינו האורות האינסופיים של קהיר, עיר עצומה. מרבד אורות שפשוט לא נגמר. מדהים!
תהליך החתמת הדרכונים לווה במתח וחשש, עד הרגע האחרון פחדתי שהפקיד יחזיר אותנו לאחור. אבל הכל עובר בשלום ועד מהרה אנחנו מוצאים את עצמינו דוהרים ברחובות קהיר בדרך למלון horizon shaharazad.
למרות השם המפואר הוא מתגלה כמלון די מעופש שרגיל בעיקר לתיירות מקומית. ברוכים הבאים למצרים!
אחד הדברים הראשונים שכל תייר שם לב אליו כהוא מגיע לעיר, זה רעש מחריש אוזניים של צפירות רכבים. הנהג המצרי קשור לצופר יותר מאשר לילדים שלו ועושה בו שימוש בלתי פוסק. אחרי יום או יומיים מתרגלים, וכשחוזרים הביתה- כבר קשה להרדם בלי רעש הרקע של הצופרים…😉
המלון שלנו נמצא ברחוב ג'מאל עבד אל נאסר, ממש על גדת יובל של הנילוס. מדובר בכביש ראשי, וכאמור רועש בטירוף.
אם חשבתם שתל אביב היא עיר בלי הפסקה, הצחקתם את קהיר, העיר שלא מבדילה בין יום ובין לילה. עם שקיעת החמה וירידת הטמפרטורה, יוצאים לרחובות 23 מיליון איש אישה ותינוקות: גודשים את השווקים, בתי הקפה, החמארות והרחובות. אורות העיר לא נכבים אף פעם. המלון שלנו אולי קצת מג'וייף, אבל הבילוי הכי טוב בעיר הוא ישיבה על המרפסת וצפייה בעוברים ושבים: חתן וכלה, ילד נוהג בעגלה וטוסטוס שעליו משפחה שלמה. הנה תמונה של חמישה איש על טוסטוס אחד:
טיול עצמאי במצרים» הפרמידות בגיזה
קהיר היא עיר מוטרפת. חוץ מ- 23 מיליון איש שחיים בה, יש עוד כמה מיליונים שמגיעים כל בוקר לעבוד. צפיפות האולכלוסין היא מהגבוהות בעולם ופקקי התנועה בלתי נסבלים. הגעה ממקום למקום בעיר אורכת זמן רב והנהגים נוהגים כמו במשחק מחשב, וזאת לא הגזמה.
הפחד האמיתי בקהיר הוא ממש לא האחים המוסלמים אלא חציית הכביש שמפריד בין המלון לגדת הנילוס. פעם אחת אפילו שילמנו לנהג מונית שיסיע אותנו לצד השני של הכביש 😂
למרות שעבר עלינו לילה עם מעט מאד שינה אנחנו קמים ליום מלא ולוהט. בחוץ 42 מעלות.
בכניסה למלון כבר ממתין לנו המיניבוס ואיש הביטחון, לבוש חליפה בחום הכבד הזה. גיזה לא רחוקה אבל הנסיעה מתארכת, מבעד לחלונות נשקפת קהיר שקמה לבוקר חדש.
עד מהרה אפשר להבחין בין הבתים של גיזה, בפרמידות הענקיות שנראות למרחוק. בעבר הפרמידות היו מוקפות מדבר, כיום הבתים של העיר הולכים וסוגרים עליהן.
הפרמידות הן ללא ספק אחד משיאי הביקור בקהיר. שריד יחיד מתוך שבעה פלאי העולם העתיק.
מדהים לחשוב שהפרמידה הגדולה, עומדת על תילה כבר קרוב ל- 5000 שנה.
בגלל הקורונה אין כעת כמעט תיירים במצרים והמתחם, שבדרך כלל מלא עד אפס מקום, ריק לגמרי. השקט מקנה לביקור איזה ניחוח מסתורי. המבנים האדירים האלה ראו כיבושים, מלחמות ומהפכות ונותרו עומדות בגאון. כמעט דבר לא התחדש כאן באלפי השנים האחרונות. אין חדש תחת השמש.
מה שמבאס במיעוט התיירים זה שכל הרוכלים עטים רק עליך ומנסים למכור מכל הבא ליד: פסלונים של קלאופטרה, צעיף של נפרטיטי, שרשרת חרוזים, עט, שעון או סנדל. הם לא יודעים לקבל "לא", ובחום של 42 מעלות ההצקות שלהם יכולות להוציא מהדעת. כן, אני יודעת שהם עניים והם נואשים ושהם עומדים יום שלם בשמש כדי להרוויח כמה לירות, אבל אני עומדת לצאת מדעתי או להתמוטט מחום, מה שיבוא קודם.
השטח די גדול, והמקומיים מנסים לשכנע לקחת גמל, או חמור, או סוס רתום לכרכרה. הם עוברים על פנינו כשהם מצליפים בחיות האומללות. אם אתם מגיעים לכאן, עשו טובה וותרו.
ה"נקרופוליס" של גיזה, נמצא ממערב לנילוס, סמל לסוף החיים. מדובר למעשה בגרסה המקומית ל"זהבה ושלושת…": פרמידה גדולה למלך ח'ופו, פרמידה בינונית למלך חפרע ופרמידה קטנה למלך מנכורע.
אימן אומרת שיש שני הסברים עיקריים לצורה המשולשת של הפרמידות: הראשונה היא שהצורה המשולשת היא מעין "משגר" שמטרתו לשגר את המלך לעולם הבא. הסברה השניה היא שהצורה מבטאת את אמונת המלכים הקדומים בשמש ומעוצבות כקרני אור.
מילדות אני חולמת להגיע לכאן, אבל כעת, השמש הקופחת שוברת אותי. זה האתר המפורסם והמתוייר ביותר במצרים, מליונים מבקרים בו כל שנה, אבל סככה נורמלית אין כאן. גם לא שירותים סבירים. שיהיו בריאים המצרים.
טיול עצמאי במצרים » קהיר העתיקה
המזגן במיניבוס הישן מתקשה להתגבר על החום המתיש. בדרך לקהיר העתיקה אימן מספרת קצת על עצמה: היא נשואה לפסל ואומן מצרי, מדברת ארבע שפות ומגדלת שלושה ילדים. היא מספרת לנו על החוק החדש למניעת הטרדה מינית, שעבר בפרלמנט המצרי, על המאבק של הממשלה להורדת רמת הילודה הגבוהה, על הציפיה לעטות חיג'אב ("אין לזה קשר לדת, זאת פשוט אופנה"…) ומה לא. אין ספק שמדריכה מקומית משדרגת מאד את הביקור והעברית של אימן פשוט מדהימה!
החלק העתיק של קהיר נקרא בעבר "פוסטאט". כאן נמצאת כנסיה קופטית ולצדה בית הכנסת בן עזרא. בית הכנסת הוקם כנראה במאה ה-6, על חורבות כנסיה קופטית עתיקה.
בשנת 1890, בזמן שיפוץ המבנה, התגלתה כאן "גניזת קהיר"- עשרות אלפי מסמכים בכתב עברי, חלקם סתמיים כמו מכתבים אישיים או חלקי קבלות וחלקם מדהימים כמו מגילות עתיקות, עותקים של ספרי קודש ועוד.
השומרים שמאבטחים את בית הכנסת אוסרים עלינו לצלם.אבל מבקשים שנמיר עבורם שטר של 100 שקל ללירות מצריות.
כשדימיינתי את הביקור בבית הכנסת ראיתי אותנו בעיני רוחי מתגנבים למבנה סגור ואפלולי בין סמטאות העיר העתיקה. בפועל, מדובר במקום עמוס מבקרים, חלקם תיירים אך רובם מצרים. המצרים מתעניינים מאד ביהדות ובישראל ולכל מקום אליו הגענו עוררנו הרבה סקרנות.
אחרי הביקור אנחנו עוצרים בפעם הראשונה לאכול "קושארי". קושארי הוא המאכל הפופולרי ביותר בעיר: מקרוני, איטריות קטנות, גרגרי חומוס ועדשים, בצל מקורמל ושביבי צ'ילי, כל זה מכוסה ברוטב של עגבניות ושום. כל אבות המזון בצלחת אחת!
שוק חאן אל חלילי
אנחנו מתחילים את הסיבוב בשוק במנוחה בבית קפה קטן. אחד הדברים המגניבים בקהיר הוא שבכל פינה יש דוכן מיץ. את מצביעה על הפירות שתלויים בכניסה ותוך פחות מדקה, המוכר סוחט לנגד עיניך כוס ענקית של "עסיר" מתוק שעולה כמו פחית קולה.
שוק חאן אל חלילי הוקם במאה ה-14, כמקום מפגש לשיירות סוחרים ומאז לא השתנה בו הרבה. הוא שוק עצום בגודלו, שמשלב בין דוכנים לקהל המקומי לדוכנים לתיירים. חוץ מזה גם יש בו בתי מלאכה קטנים וחנויות שדומה שהזמן קפא בהן מלכת.
אימן לוקחת אותנו בין הסימטאות לחנות שבה היא קונה בגדים. היא אומרת שבשנה האחרונה הכל התיקר מאד ויש רבים שחדלו לבוא לחאן אל חלילי ובמקום קונים בשוק הסמוך: ווקלעת אל בלה, שם המקומיים מוכרים בגדים יד שניה. חוץ מדוכנים יש כאן גם בעלי מלאכה שכבר לא רואים כמותם בארץ. הצצה לעולם הולך ונעלם.
מאכל ממש פופולרי בקהיר הוא ה"טעמייה": גרסה מצרית של פלאפל, רק שבמקום חומוס הוא עשוי מפול טחון ומוגש חם ומתובל. עומרי רגיש לפול ולכן הלכנו לחפש במיוחד דוכני פלאפל של מהגרים מסוריה, שמכינים פלאפל כמו בארץ (רמז: לא מצאנו אותם…)
החום הכבד שובר אותנו. מרוב "עסיר" קיבלתי הרעלת סוכר. אני עוברת ממיץ לתה עם נענע ומשם לדיאט קולה אבל בסוף מחליטים לחזור למלון לשנת צהריים.
למי שמגיע לקהיר בקיץ, אני ממליצה לקחת מלון מפנק, להסתלבט בבוקר בברכה ולטייל בעיקר בשעות הערב הנעימות.
בחדר שלנו הוי-פי לא פועל, אבל לפחות יש מזגן, המצאה שלא שמעו עליה ברוב חלקי מצרים. נופלת עלינו שינה עמוקה ואנחנו מתעוררים בערב מאוששים. המאבטחים הלכו לדרכם ואנחנו חופשים להסתובב ברחובות שסובבים את המלון. את ארוחת הערב אנחנו אוכלים במסעדה מצרית מהודרת בשם "al araby", שמגישה ממיטב מטעמי קהיר ואפילו יש בה מזגן.
ה"מלוח'יה" הוא המאכל הלאומי של מצרים, מעין מרק ירוק שמכינים אותו מעלים של צמח בשם זהה. הוא מוגש בדרך כלל עם אורז לבן או בשר והמצרים ממש מתים עליו.
תם היום הראשון שלנו במצרים. ביומיים הבאים אנחנו עושים טיולים מחוץ לקהיר: יום אחד לאל פיום ובשני לאלכסנדריה. אחר כך חזרנו לחקור את רחובות קהיר. הנה כמה מהמקומות המדהימים שביקרנו בהם:
טיול עצמאי למצרים» מצודת קהיר
על גבעה גבוהה בנה מיודעינו צלאח א דין, מבצר גדול והקיף בחומה את האזור כולו.
בשנת 1828, שליט מצרים מוחמד עלי הקים בתוך המצודה מסגד, שדומה מאד למסגד הכחול שנמצא באיסטנבול ובנוי בסגנון עותמני.
מחצר המצודה נשקף נוף מהמם של הבתים האדמדמים של העיר.
עוד אפשר לראות במצודה, את מגדל השעון ששארל, מלך צרפת, נתן למוחמד עלי. למרות שאומרים שהמצרים הם סוחרים ממולחים, נראה שהעסקה שעשה מוחמד עלי לא הייתה ממש שווה. הוא מסר לשארל את האובליסק הענק שניצב עד היום בכיכר קונקורד בפריס ובתמורה קיבל שעון די מעפן שממש מהר חדל לתקתק. לא נורא. ממילא במצרים אין הרבה לאן למהר: שוויה שוויה.
אטרקציה תיירותית סטייל קהיר: כפר פרעונים ושייט על רפסודה בין פסלי פלסטיק של אלים מצריים, סיור בכפר מצרי משוחזר ועוד. הסיור כולל שחקנים שמשחזרים מלאכות יד מקומיות. הנה למשל סצנת משה בתיבה שמגולמת ע"י כוכבות מקומיות:
המקום די מטופח בסטנדרטים מצריים והשייט ברפסודה נחמד.
עלות הכניסה תלוה בסיור אותו בוחרים ויש לא מעט אפשרויות. אנחנו נקלענו לתוך מוזיאון האיסלם די במקרה, אך מיד כשכף רגלינו דרכה במקום נצמדה אלינו מדריכה צעירה ונחושה שסרבה להרפות.
היא סטודנטית בת 19 שלומדת ארכאולוגיה באוניברסיטה הדתית "אלאזהר". שוחחנו איתה קצת על מסגד אל אקצה, על ארכאולוגיה ועוד והיה סך הכל נחמד. מיותר לציין שמזגן אין כאן, מה שהופך את הביקור לקשוח במיוחד בחום של מעל 40 מעלות.
המוזיאון הארכאולוגי של קהיר
מי שאוהב עתיקות, ביקור במוזיאון של קהיר הוא ממש חלום. 120,000 פריטים שונים (רק מיעוטם מוצג בתערוכות והשאר במחסן בקומה 3): התצוגות מהממות ממש ואין לתאר את יופי המוצגים. קשה להאמין שפריטים מרהיבים כאלה מוצגים במבנה ישן, לא ממוזג(!), מואר בחלונות תקרה שיוצרים בפנים "אפקט חחמה". אישית, אני דווקא מחבבת מוזיאונים ישנים, בהם המוצגים בתוך ויטרינות, מה שיוצר אווירה "של פעם", אבל החום בתוך המוזיאון היה קשה מנשוא. גם המאווררים שהיו אמורים לפעול, לא פעלו, ככל הנראה בגלל מיעוט המבקרים המצרים התקמצנו עלינו.
גולת הכותרת של המוזיאון הוא אוסף האוצרות שנמצאו בקברו של תות אנך אמון, שמת צעיר והוא בן 19 בלבד.
מבין הפרעונים הוא לא בלט במיוחד במעשיו והסיבה ששמו מפורסם כל כך היא שבניגוד לרוב הקברים שנבזזו לאורך אלפי השנים האחרונות, הקבר של תות אנך אמון נמצא שלם בלוקסור ואיתו כל אוצרותיו.
הביקור בתערוכה השאיר אותנו פעורי פה: עשרות פריטים, החל מתכשיטים מרהיבים ועד מרכבת זהב ואפילו הסנדלים המפונפנות של המלך, משובצות אבני חן צבעוניות. הן מדהימות, אבל רואים שהוא לא הלך המון ברגל😉.
את הקבר ובו האוצרות הנפלאים, גילה בשנת 1922 הארכיאולוג הווארד קרטר. מציאת הקבר לוותה בגל שמועות, שכן אחדים מחברי המשלחת ובהם קרטר עצמו, מתו מוות מסתורי לאחר שפתחו את הקבר. הדיבור במצרים ומחוצה לה היה שהכוהנים של המלך הטילו קללה נוראית על כל מי שיפתח את הקבר החתום.
לא יודעת לגבי הקללה… אבל התערוכה יפיפיה והביקור במוזיאון בלתי נשכח.
בשנת 2020 היה אמור המוזיאון לעבור למבנה חדש ועצום בגודלו בגיזה, לא רחוק מהפרמידות. את המעבר יזם הנשיא מובארק אך בנייתו התעכבה שנים רבות בגלל חילופי השילטון ועוד סיבות.
בשנים האחרונות התחדשה הבניה, במימון יפני. המוזיאון היה אמור להפתח השנה אך ככל הנראה הפתיחה התעכבה עקב מגפת הקורונה ומיעוט התיירים. נאמר לנו שיפתח עד סוף 2021 כך שפיספסנו במעט את אחד מהמוזיאונים היפים בעולם.
מוזיאון הניצחון- פנורמת אוקטובר
למצרים יש איזה אובססיה עם מלחמת יום כיפור. בקהיר יש שכונת השישי לאוקטובר, גשר השישי לאוקטובר, חנויות רבות נקראות בשם זה ובכלל- הנושא מעסיק אותם בלי הפסקה.
ביום האחרון לשהותינו בקהיר, החלטנו אני ועומרי, לנסוע למוזיאון שהמצרים הקדישו למלחמה הנוראית הזאת. ידענו כמובן שהמוזיאון לא ממש מציג את הנרטיב הישראלי בסיכסוך, אבל האמת שהמוזיאון הוא לא ממש מוזיאון אלא כלי לפרופגנדה ותו לא.
הנסיעה אליו ארוכה מאד ופקוקה, הפנורמה נמצאת בפרבר מרוחק יחסית ליד איצטדיון קהיר. בכניסה יש מאבטחים רבים והם מופתעים מאד לשמוע שאנחנו מישראל. המקום ריק לגמרי והעובדים דורשים מאתנו עוד 200 לירות, כדי להפעיל את המקום. זה מרגיז מאד, אבל נהג המונית שלנו כבר נסע ויחזור רק עוד שעה. כבר הגענו, לא ניכנס?
המקום מטופח מאד וגם ממוזג, הוא נבנה במימון צפון קוריאה והטאץ' הדיקטטורי בהחלט ניכר: קים ג'ון איל שיק במלוא הדרו.
הסכם השלום כמעט ולא מוזכר ואפילו הקורבנות של המלחמה האיומה הזאת לא מונצחים. מקום מדכא. לא מומלץ. התבאסנו שביזבזנו חצי יום ומלא כסף על הזבל הזה. אם אתם בקהיר בקרוב ויש לכם חצי יום פנוי- מייק פייס נוט וור.
טיול עצמאי למצרים » שכונת זמאלכ
קהיר מדהימה אבל מתישה מאד. אחרי שבוע, כיף להסתובב באחת השכונות היותר מרווחות של קהיר, שנמצאת על האי ג'זירה, ממש קרוב למלון שלנו. שכונת זמאלכ היא שכונה מערבית יחסית, עם הרבה מסעדות טרנדיות ובתי קפה (ממוזגים!), שדרות עצים ובתים יפים. אפשר אפילו לראות כאן נשים בלי חיג'אב, דבר שהוא די נדיר בקהיר.
בלב האי ג'זירה נמצא גם מגדל קהיר, שהיה בעבר המגדל הגבוה ביותר באפריקה. אפשר לעלות לתצפית מראש המגדל וגם לשתות קפה במסעדה המסתובבת.
קהיר של הלילה היא לא קהיר של הבוקר-
מה עושים בקהיר בערב?
כיכר תחריר בלילה
הכיכר המרכזית של קהיר, מוכרת לרוב הישראלים מצילומי המהומות הקשות שהיו שם בשנת 2011. לאחרונה עברה הכיכר המפורסמת שיפוץ נרחב והוצב בה אובליסק ענק שהובא מלוקסור וכן ארבעה ספינקסים. סביב מתיחת הפנים שהכיכר עברה, התעוררו חילוקי דעות, שכן מדובר בכיכר בה זיהום האוויר כבד ועלול להרוס את הפסלים העתיקים.
בכיכר יש תחנת מטרו ששמה "אנוואר סדאת" ממנה אפשר להגיע לכל פינה בעיר. אנחנו נמנענו מנסיעה באוטובוסים ומטרו בגלל הקורונה והתניידנו במוניות תענוג נוח ולא יקר.
אל הכיכר הגענו לבד, בשעות הלילה. כשעלינו עליה כדי להטיב לראות, עצרו אותנו מאבטחים שמונעים מהציבור לעלות.
מכיכר תחריר המשכנו ברחוב המפורסם- טלעת ח'רב, רחוב ארוך של 3 ק"מ ולכל אורכו חנויות בגדים.
בסיום הערב התישבנו בבית קפה מקומי. בתי הקפה המסורתים של קהיר מוארים באורות נוצצים. התפריט די בסיסי: נרגילה, קפה ותה עם נענע. המלצר מתעניין מאיפה אנחנו ומציע להזמין לנו אוכל ממסעדה סמוכה. בערב נעים ממש ברחובות קהיר, אנשים רבים יוצאים לשוטט והחנויות מלאות.
על שפת הנילוס בתי קפה מודרניים יותר. גם הם מלאים ועליזים בשעות הערב, למרות המשבר הכלכלי.
לגבי הקורונה- בקהיר חיזל"שו לגמרי את המגפה ואיש לא עוטה עוד מסכה כמעט בשום מקום.
טיול עצמאי למצרים » פרמידות בלילה
בכל ערב בשעה 19:00 מתקיים מופע אור קולי באנגלית בפרמידות של גיזה.הזדמנות לחוות שוב את המקום הנפלא הזה והפעם בלי שמש שקופחת על הראש. העלות לכרטיס- 11$, סכום גדול במושגים מצריים. לכן, סביב המתחם התפתחה תעשייה משגשגת של בתי קפה על גג המלונות הקטנים שבאזור, בהם אפשר לשבת בחוץ, להזמין משקה ואוכל ולצפות בפרמידות מוארות בירוק וזהב.
אנחנו התישבנו בבית קפה במלון pyramds valley, מלון מקסים, נקי ומטופח. האוכל היה מוצלח והמלצרים ידידותיים. המלצר שלנו אפילו זימר לכבודינו משירי עפרה חזה ואלבינה כבונוס.
שייט בספינה על הנילוס
הבילוי התיירותי האולטימטיבי בקהיר הוא שייט על אחת מהספינות הרבות שמקיימות שייט תענוגות על הנילוס. הן נבדלות באיכותן אבל העיקרון דומה: זמר מלווה בלהקה, רקדנית בטן, ארוחת בופה ושייט מול אורות העיר הנוצצים.
את הכרטיסים קנה עבורינו סעיד, נהג רכב שפגשנו בקהיר וליווה אותנו כנהג לכל מקום שביקשנו. הוא דובר אנגלית טובה, בעל רכב של 7 מקומות ורגיל לעבוד עם תיירים מה שהיה נוח מאד (צרפתי את הפרטים שלו בסוף).
בספינה היו בעיקר משפחות וזוגות מקומיים ומעט מאד תיירים.
היה קשה שלא לחייך כשהנשים עטויית החיג'אב התלהבו כמו ילדות מרקדנית הבטן, קמו לרקוד איתה ושרו בהתלהבות עם הזמר. זה קטע שבחברה שמרנית כל כך שבה כל הנשים כמעט מכוסות מכף רגל ועד ראש, התפתח ריקוד כל כך מיני וחושני. לכי תביני.
השוק של הלילה זה לא השוק של היום
השמש שוקעת, האוויר כבר פחות הביל ואורות שוק חאן אל חלילי נדלקים בזה אחר זה. בתי הקפה הקטנים מתמלאים אנשים וילדים מוכרים בלונים בכיכר שליד המסגד. שוק חאן אל חלילה עצום בגודלו: רחובות על רחובות של בתי מלאכה קטנים, חנויות ובתי קפה. הערב הוא זמן נפלא לבקר בשוק ולשוטט בו.
שייט בסירת פלוג'ה
עוד אופציה לבילוי בערב היא שייט בסירת פלוג'ה קטנה על הנילוס. סירה כזאת ניתן לקחת ממקומות רבים על הגדה ולעשות סיבוב של שעה.
חלק מהסירות משמשות מקום מגורים למשפחות שחיות בהן. כאן בתמונה למטה אפשר לראות בית סירה כזה: מאוורר ומחשב, גזיה עם "מלוחיה", קומקום עם תה ופיילה עם כביסה רטובה. כך חיים בקוביה צפה שאורכה שני מטר.
נהנתם מהטיול העצמאי שלי במצרים? מזמינה אתכם להמשיך לפוסט הבא ובו המלצות לטיולי יום סביב לקהיר: אלכסנדריה הנפלאה לחוף הים התיכון, ממפיס וסקארה.
🛎 רוצים להישאר בקשר? מזמינה אתכם להרשם לרשימת התפוצה, ואחת לכמה חודשים אשמח לעדכן אתכם בפוסטים חדשים בבלוג. או לעקוב אחרי הטיולים שלי באינסטגרם.
לְהִתְרָאוֹת עַל הַדֶּרֶךְ
כבר הולכים? הנה עוד כמה פוסטים על הדרך
טיול ליריחו- העיר העתיקה בעולם
יריחו נושאת בכמה תארים מכובדים ובינהם "העיר העתיקה בעולם" וגם "העיר הנמוכה בעולם". טיול ביריחו מותר לישראלים בקבוצות ובתיאום מראש עם הצבא. מוזמנים להצטרף לטיול שלנו בעיר
מרקש עם ילדים- טיול משפחתי
מרקש, "העיר האדומה" היא יעד נפלא למשפחות שרוצות לחוות את מרוקו וגם לנפוש ולהנות מחופשה משפחתית. מוזמנים לקרוא עוד על אטרקציות, מסלולים ואתרים שמתאימים לילדים בעיר מרקש!
טיול כוכב ממרקש – טעימה קצרה ממרוקו
מרקש, המכונה "העיר האדומה", היא יעד מעולה לטיול "כוכב". תיאור של טיול עצמאי למרקש עם שני מתבגרים במרץ 2020.