בור עוזיהו#
מחפשים מסלול מתאים לרכב שטח במדבר יהודה? הנה המלצה לאחד המקומות היפים והמיוחדים בארץ: מאגורת העמודים המכונה "בור עוזיהו", בור אגירת מים ענק בלבו של המדבר.
בור עוזיהו: יוצאים לדרך?
טיול ברכב שטח 4×4
אל "בור עוזיהו" שנקרא גם מאגורת העמודים, במדבר יהודה.
לא ניתן למצוא את המקום ב"וייז" ולא בגוגל מפס. הוא מפיע באפליקציות שטח כמו "עמוד ענן". שימו לב שאין קליטת אינטרנט באזור כולו.
מתאים למשפחות.
חשוב לנסוע עם עוד רכב, ציוד מתאים ולנהוג בזהירות.
טיול באזור מתאים לכל עונות השנה. באביב ההרים מתכסים בפלומה ירוקה וניתן לראות פריחה.
בחורף חשוב להיזהר משיטפונות.
ביס על הדרך:
קפה מצוקי בכפר המטיילים מצוקי דרגות, האוכל נחמד אבל לכאן מגיעים בשביל הנוף ההורס. כיף גדול לשבת בחצר ולראות את ים המלח הכחול פרוש מתחתיך. קפה מצוקי- אתר
בור עוזיהו » מתחילים
ישראל מדינה קטנטנה וקצת קשה למצוא בה אתרים לא מוכרים ובכל זאת, לפני שבועות ספורים נולד לו אתר חדש בלב מדבר יהודה. המקום היה לגמרי לא מוכר למבקרים מן החוץ ורק לאחרונה התגלה ושופץ ע"י בני שבט הזעטרה.
מאגורת או מאגרה, הוא בור עמוק שנחפר על מנת לאגור את מי השיטפונות הנדירים שפוקדים את האזור ולנצל אותם. באזור מדבר יהודה יש מאות בורות מים, אך כאן מדובר באתר מרשים במיוחד- עשרות מטרים חצובים בתוך סלע הגיר עם עמודי תמך עצומים שמחזיקים את התקרה הגבוהה. למרות שמו, הקשר עם עוזיהו המלך רופף לגמרי ולמעשה מדובר בבור מהתקופה הביזנטית.
ההגעה לבור עוזיהו לא קלה, לכן מצרפת הסבר, שהיה חסר לנו בעת שחיפשנו את המקום.
בור עוזיהו איך » להגיע?
ההגעה למקום אפשרית באמצעות רכב שטח, אך פגשנו גם כאלה שהגיעו אליו ברגל (3 שעות הליכה מהרודיון) והשמועות אומרות שהדבר אפשרי גם באופניים.
אנחנו הגענו מירושלים כך שאת דרכינו התחלנו בכביש מספר 1 לכיוון ים המלח. בדרך עוברים את השלט המכריז שהגענו לפני הים ↓
ממשיכים בנסיעה על הכביש ואחרי כארבעה ק"מ פונים ימינה לכיוון נבי מוסא ונחל אוג. הכביש צר אבל סלול ומוכר כרבים כמוביל לתצפיות על שיטפונות אחרי הגשמים.
מצד ימין רואים את נבי מוסא, חאן ומסגד שנבנה ע"י סולטן ממלוכי בשנת 1265.המוסלמים רואים במקום את מקום קבורתו של משה. ניתן להכנס ולסייר במבנה הגדול ובבית הקברות שלידו.
ממשיכים קילומטר אחד דרומה ועוברים מימין את מקאם א-רעי (לפי מסורת האיסלם- מקום ציון לרועים של יתרו, חתנו של משה).
על הכביש הסלול נוסעים ישר כל הזמן עד שהוא מפסיק פתאום ונהפך לשביל עפר. לאחר חציית נחל קידרון ממשיכים על שביל בסימון אדום. בהדרגה הכביש הופך למשובש כך שמכאן ניתן להמשיך רק עם רכב שטח.
יש לנסוע על השביל המסומן אדום כמעט לכל אורכו. כקילומטר וחצי לפני שהוא מסתיים ופוגש את השביל הכחול, יש פניה ימינה לשביל לא מסומן, עליו נוסעים קילומטר אחד. ניתן למצוא את המקום באפליקציית "עמוד ענן". (נ.צ 230535/619299).
חשוב לציין שאין כלל קליטת אינטרנט בכל האזור. אנחנו ניווטנו באמצעות מפה טופוגרפית ובעזרת אילן חברינו האלוף שמתנדב ביחידת החילוץ.
בור עוזיהו- מאגורת העמודים
סביב לבור יש מערכת יפה של סכרונים ותעלות קטנות שמטרתן לעזור למים למצוא את דרכם לבור הענק. מחוץ לבור יש שוקת עם מים ירוקים בהם המקומיים משקים את הצאן.
הכניסה אל הבור היא מדלת צדדית ממתכת. הכל נראה כאן שיגרתי ודי שומם, עד שפותחים את הדלת הקטנה ומציצים פנימה. שום דבר לא הכין אותנו למראה הזה: בתוך האדמה חפור בור עצום ובתחתיתו מים נקיים. המראה מדהים, במיוחד על רקע הישימון שסובב אותנו.
מהפתח יורדות מדרגות חצובות בסלע עד לתחתית הבור. הירידה חלקה וכדאי להזהר. מומלץ לרדת עם פנס כי חשוך למטה.
מטיילים שפגשנו סיפרו לנו כי לעיתים עומדים כאן בדואים מקומיים ודורשים כסף עבור הכניסה לבור. כדאי מאד לא להשאיר את הרכב בחוץ ללא השגחה.
מכתבות שקראנו למדנו שבשבועות האחרונים הגיעו לכאן מדריכים מביה"ס כפר עציון שמצאו בקרקעית מאובן מסוג אמוניט (דיונון נדיר באורך 25 ס"מ) שכמובן נכחד מהעולם.
.בור עוזיהו » ממשיכים לטיול באזור
המשך נסיעה לצד נחל דרגה עליון
המשך הנסיעה בשביל הכחול מאד חד גוני, כמעט ללא נוכחות בני אדם. אוהלים ספורים של בדואים מקומיים וכמה ג'יפים של מטיילים.
בשלב כלשהו הסימון הכחול מתחלף לירוק, ומי שעוד יש לו כוח יכול לשלב עם מסלול בחלק העליון של נחל דרגה.
יחנוק המדבר
אם אתם מטיילים במדבר יהודה בחודשים מרץ- אפריל, כדאי לחפש את התפרחת הגבוהה והמרהיבה של יחנוק המדבר, צמח טפיל שצומח רק במדבר.
יחנוק המדבר צהוב לגמרי ואין בו שום חלק ירוק, לכן הוא לא יכול לעשות פוטוסינטזה ועליו להטפל לשורשים של צמחים אחרים. הבדואים מאמינים שיש לו סגולות מרפא ומכינים מהזרעים שלו תה מיוחד.
את התמונה הזאת צילמתי בביקור הקודם של באזור:
בסוף השביל מגיעים למצוקי דרגות. במצוקי דרגות יש אפשרויות לינה שונות- חדרי אירוח וגם אוהלים וגם פאב- מסעדה עם נוף מרהיב לים המלח. המסעדה פתוחה גם בשבת ומומלצת בחום.
מעט אחרי כפר המטיילים נמצא מצפה גדול שממנו אפשר לראות את ים המלח ונחל דרגות. מקום מעולה לפיקניק וסיום מושלם ליום מושלם.
#בור עוזיהו
תודה שהצטרפתם לטיול שלנו לבור עוזיהו, אם אהבתם, בואו נשאר בקשר… מזמינה אתכם להרשם לרשימת התפוצה.או לעקוב באינסטגרם
אם יש לכם הערות, תיקונים הצעות (וגם פירגונים), ממש ישמח אותי אם תגיבו כאן למטה.
מקומות נוספים שאולי יעניינו אותך:
אגמון מצפה יריחו ומרפסת ים המלח
מסע אל העולם התחתון- מערת מלח"ם בסדום
ובינתיים-
לְהִתְרָאוֹת עַל הַדֶּרֶךְ
keep in touch

פריחת שקדיות 2025 – הרי יהודה וירושלים
עץ השקד הוא אחד מהעצים הכי "ישראלים" שיש. בפוסט המלצות על מסלולים וטיולים בהם ניתן להנות מפריחת השקדיות בירושלים והרי יהודה.

צפון ים המלח- אתרים והמלצות
צפון ים המלח הוא זור שנמצא במרחק נסיעה קצרה מירושלים. שמורות עם טבע מקסים כמו עין פשחה וקומראן וטיולים רגליים כמו נחל אוג ומעלה צורים.

חוף השנטי ים המלח- מעיינות מתוקים
חוף השנטי נמצא למרגלות מצוקי דרגות, על שפת ים המלח. סמוך לחוף בריכות מים מתוקים מוקפות קני סוף בהן ניתן לשחות.


נחל אוג תחתון- טיול באזור ים המלח
נחל אוג תחתון -מסלול מעגלי של 3 קילומטר באזור מדברי ויפה, גבי מים וטיפוס על סולמות שישמחו מאד את הילדים.
כולל טיפים לביקור מוצלח והמלצות על מקומות לאכול בהם אחרי המסלול

עין עוג'ה – מגלשה מהטבע ומסלול מומלץ
למי שמחפש נקודת עצירה להתרעננות סמוך לכביש הבקעה, מומלץ לשקול עצירה במי נחל העוג'ה, סמוך ליישוב ייט"ב. חוץ מנוף יפה, אפשר לראות גם את אמת המים שנבנתה בימי הורדוס ולהתגלש בה.